Vad är en Cinquain?

I sin enklaste form är en cinquain en dikt eller strof i en dikt som innehåller fem rader. Ett antal varianter på cinquain har utvecklats, inklusive styv och mycket stiliserade former. Det finns många olika varianter på rimmad system och mätare som kan användas med en cinquain, och det poetiska formen används ibland på engelska klasser att introducera studenterna till den enorma variation som finns inom poetiska former.

En av de mest stiliserade former av cinquain i den form som utvecklats av Adelaide Crapsey, ett sent 19th century poet som var inspirerad av den japanska haiku. Crapsey s cinquain består av fem linje dikt där första raden har två stavelser, den andra raden fyra, tredje raden sex, den fjärde raden åtta och den femte raden två. En valfri sjätte raden kan användas som en titel för att starta dikten. Dessa dikter ofta har en minimalistisk, lätt eterisk känsla, ungefär som de japanska form som inspirerade dem.

Crapsey vanligen iambs för mätaren i hennes cinquains. En Jamb är en två stavelse enhet där betoningen ligger på den andra enheten. Playing with stavelsebildande betonar inom en cinquain kan avslöja mycket olika mönster, för dem som tycker iambs alltför restriktiv. En vanlig variant av Crapsey gestalt är en omvänd cinquain, där 2-4-6-8-2 form återförs till att skapa en 2-8-6-4-2 mönster. I en spegel cinquain, båda formulären rygg mot rygg. Känslan av dikten kan vara mycket olika, beroende på vilken typ av mätare används av poeten. P

Cinquains kan också användas inom en dikt, antingen som en enda strof i en dikt eller i form av en dikt som består av många cinquains. Exempelvis kan en poet utveckla en sex strof dikt där de fem första stroferna är cinquains och sjätte strofen tar en linje från varje cinquain. Använda fem linjer skapar även möjlighet för ett antal rim, däribland Abeba AABAA, AABAC, och så vidare. Inom en större dikt som består av cinquains kan en poet använda rim system som hänvisningar tidigare strofer att knyta dikt tillsammans, som i en tre strof dikt med systemet ABEBA BCBCB CDCDC.

Det bästa sättet att utforska poetiska former är att börja skriva dikter och leka med sina mätare, rimmade systemet och rytm. Cinquains lämpar sig väl för experiment eftersom de är flexibla, men också kort.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.