Vad är en Bugger?

Termen "jävel" används på olika sätt i olika regioner i världen. I vissa områden är en jävel någon som är osmaklig eller obehagligt, och ordet används vanligen som ett epitet, som i "den jäveln inte kan få något rätt. " Andra regioner har slang som världen används tillgivet och ett vänligt sätt, som ett samlingsnamn för en man eller pojke. "Skit" används också som ett verb, att lägga till ytterligare förvirring i frågan. Detta ord kommer från det latinska ordet för "bulgariska," med hänvisning till en katolsk sekt i Bulgarien som började locka uppmärksamhet under 1100-talet. Termen användes ursprungligen betyda "kättare, förseende föreställningar som finns hos många kristna att denna sekt var kättersk i naturen. Av 1500-talet hade termen kommit att användas på ett något annorlunda sätt: för att referera till någon som bedriver sodomi, eller själva sodomi själv.

nedsättande föreningar med sodomi förklara användningen av "jävel" för att beskriva en unlikeable personen och till närstående användningsområden, där begreppet står i för "förstörd" eller "brutet. " I brittiska i synnerhet, kan en situation sägas vara "buggered upp" eller något kan vara "buggered, "och båda sinnena avses innebära ruin. Talare av brittisk engelska använder också ordet som ett verb, i meningen "Bugger off," ett ohövligt sätt att säga "försvinna. " Sådan användning av ordet hänger nära samman med en fyra brev epitet som ofta används på engelska för att grovt beskriva sexuella aktiviteter.

Uppkomsten av ett kärleksfullt användning av termen är lite svårt att förklara. Pojkar och dåraktiga människor i synnerhet kan refereras till som "lilla buggers" på ett sätt som är tänkt att vara vänlig, snarare än offensiv. Föräldrar kan ibland ta till med "jävel" när de längtar efter att anställa en starkare epitet för att beskriva ett olydigt barn, men i dessa fall finns en viss kvardröjande kärlek fortfarande involverad.

Eftersom detta ord används i så många olika sätt, bör resenärer vara försiktiga när de använder den. Även om den egna kulturella normer möjliggöra användningen av termen som en vänlig slang ord kan det uppfattas som djupt kränkande av människor från en annan kultur eller nation. Människor som inte är säker på rådande trenderna inom slang kanske vill ställa en infödd, så att de inte oavsiktligt orsakar förargelse eller upprörd.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.