Vad är différance?

différance är ett franskt ord som myntades av den franske filosofen och dekonstruktivt, Jacques Derrida. Ordet är ett spel på flera andra ord som illustrerar Derridas mening. Begreppet différance är en komplex teori som försöker belysa hur orden används och hur deras specifika betydelse härrör. Derrida kallade différance en "neographism", vilket innebär ett begrepp som varken ett ord eller ett begrepp som används för att beskriva en litterär idé. Om du vill skapa och illustrera sikt, felstavat Derrida avsiktligt det franska ordet Skillnaden även om de två orden uttalas på samma sätt. Även om vissa kritiker senare återvänder till den ursprungliga stavningen, har Derrida detta avsiktligt, för att understryka idén att höra ett ord inte ger en fullständig bild eller innebörd av det och att skenet kan bedra. I sin teori om dekonstruktion, Derrida hävdade att eftersom varje person har olika stämningar, bakgrunder och sätt att uppleva saker, ett ord eller ordval kommer inte att trolla fram samma idé till varje person.

différance är en pjäs om den franska verb differer , som betyder både "skjuta upp" och "att skilja sig åt. "Derrida använder båda dessa betydelser för att beskriva hans koncept. Med ord, tyder Derrida, betyder alltid "uppskjuten" som ett enda ord kan inte ge en fullständig beskrivning. Ett ord måste med andra ord att ge sammanhang, därför är dess innebörd är uppskjuten tills mer information ges. Ett exempel på den "skjuta" argument är ordet "hus. " På egen hand ger ordet en ofullständig definition. Om du säger "mitt hus, blir" "Vita huset" eller "hund hus," bilden mer komplett.

I den andra beskrivningen av termen, att "skilja" Derrida hävdar att vissa ord används för att skilja specifika idéer. "House", till exempel, tar upp en annan bild än alternativa ord med liknande innebörd, såsom "hydda" eller "herrgård. " Den specifika ord vi använder har en effekt på den bild vi skapar, orsakar det "för att skilja sig" från någon annan version av samma bild.

Derrida introducerades begreppet différance i sin bok, Speech and Phenomena , i en diskussion om filosofen Edmund Husserl. Begreppet différance var en Derrida fortsatte att utforska, utvidgar sin betydelse i intervjuer och essäer. Différance är också ett invecklat ansluten till Derridas filosofiska teorier om dekonstruktion, som i princip står att det inte finns någon fast allmän synpunkt, och mening förändringar baserat på individuella perspektiv.

Stanley Fish, en av utvecklarna av Reader Response kritik, används också termen för att beskriva hur enskilda läsare eller grupper av läsare, kan få mycket strid läsningen av en text. Till exempel finns det läsare som ser Huckleberry Finn som en anti-slaveri berättelse, som erbjuder ett starkt argument för frigörelse av slavar. Andra läsare, eller andra samfund diskurs, tycker berättelsen är precis tvärtom, och har arbetat intensivt för att få boken förbjudits bibliotek, och gymnasiet listor läsning. Hur varje ord fattas, läst eller förstått kommer att göra extra skillnad i slutändan. Enligt Derrida, alla tolkningar är giltiga, men de kan skapa frustration hos användare av samma ord.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.