Vad är bopomofo?

bopomofo eller Zhùyi-n fúhào är en mycket viktig del av det kinesiska språket och har en intressant, och ganska komplicerad historia. Bopomofo är helt enkelt en fonetisk och alfabetiska sätt att förenkla det kinesiska språket, som består av tusentals tecken.

1913 Kinas regering sponsrade konferensen i enhetliga Uttal då delegaterna jobbade mot utveckling en ny, förenklad version av kinesisk skrift. Denna nya alfabetet kallades ursprungligen zhuyin Zìmu, eller "fonetiska alfabetet. "Det blev senare omdöpt Gúoyin Zìmu , eller" nationella fonetiska alfabetet. 1930 fick alfabetet ännu ett namn, zhuyin Fúhào . Denna officiella namn, som inte har ändrats sedan 1930, innebär att betyda "fonetiska symboler. "

Trots de många namnbyten och förändrade definitioner av denna uppsättning kinesiska tecken, det är mest populärt kallas Bopomofo. Detta namn är helt enkelt en blandning av de första fyra symboler, Bo, PO, MO, och för. Det är mycket som om engelsktalande kallad alfabetet "ABCD" istället för bara "alfabetet". Bopomofo används ofta i kinesiska ordböcker för att förklara uttalet av ett ord. Det används också i vissa tidskrifter och läroböcker. På sätt och vis är bopomofo ungefär som de fonetiska system som engelska högtalare i lexikon och andra grammatiska texter.

bopomofo omfattar 37 olika symboler som alla härstammar från traditionella kinesiska tecken. Det faktum att det kinesiska språket har koncentrerats till detta 37-tecken kort hand språket är en otrolig bedrift. I den förenklade form, även det kinesiska språket över 6000 tecken. Under Quing-dynastin (1662-1723) en omfattande ordlista med kinesiska tecken sammanställdes. Det omfattade mer än 45. 000 tecken.

Bopomofo är ett otroligt bra verktyg för personer som studerar kinesiska och behöver hjälp med uttalet. Dessutom är bopomofo mycket användbart i världen av teknik. Bopomofo tillåter kinesiskspråkiga människor att mata in text i sina mobiltelefoner. Exempelvis är bopomofo används i listor telefonkontakt, webbsurfning, och textmeddelanden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.