Vad är Thin-slice?

Termen tunn-skivas betyder att göra mycket snabba beslut med små mängder information. Termen används oftast i diskussionen av Malcolm Gladwell från 2005 fackbok Blink , som analyserar begreppet "tänka utan att tänka. "

Gladwell antar att tunn-skiva kan ha sin använder eller kan vara ett misstag. Om man tar en liten mängd information att generalisera eller fatta beslut i sin helhet då beslut kan göras som verkligen är felaktiga. Men ibland en liten mängd relevant information Allt som krävs för att fatta beslut och agera. Ett exempel på tunn-skivas är Dr Phil TV-program. När programmet började, berömde människors Dr Phil förmåga att skära igenom den "bull" och få folk direkt till deras stora frågor. Men många terapeuter tror att vissa av Dr Phil's thin-skiva är till förfång för mediciner i allmänhet. De hävdar att behandlingen tar mer än en timmes framträdande på en TV-show för att verkligen hjälpa människor att förändra destruktiva beteende.

förtjänstfullt tenderar Dr Phil till forskning sina gäster ganska grundligt, och vad publiken ser är en tunn-skivning av den totala information terapeuten har till sitt förfogande. Dessutom kan fler och fler Dr Phil ta itu med att komma till sanningar, men sedan arbetar med familjer och enskilda att få dem regelbunden behandling efter en show.

På sätt och vis, tunn-skiva kan också hänvisa till den känslomässiga reaktionen från en person till partiell mängder data. Till exempel hittar en person sitt barn är sent från skolan. Utan att invänta en förklaring, hjärnan omedelbart övergår till känslan ilska. Den förälder generaliserar från tidigare erfarenheter och bestämmer barnet bär skulden, innan bevis i detta fall presenteras. På sätt och vis, tunn-skiva kan vara till hjälp, och är ganska representativ för idén att skära rakt igenom den gordiska knuten i stället för att noggrant obundet det. Exempelvis kan små barn vara särskilt utförlig i sin förklaring till varför något inträffade. Föräldrar kan hjälpa dem genom att lyssna aktivt och tunn-skivas genom överflödig information. "Ah jag ser, John sparkade dig, som gjorde dig riktigt arg. Det är därför du kastade radergummit. "Detta hjälper barnet lära sig att organisera tankar mer noggrant och bli bättre kommunikatörer.

Dessutom kan man titta på några representativa prover och använda tunn-skiva för att extrapolera och fatta goda beslut. Till exempel ett läkemedelsföretag enorm mängd tester som visar att 50% av personer som tar ett experimentellt läkemedel har extremt negativa reaktioner på det. Det är inte nödvändigt att läsa alla uppgifter för att bilda ett beslut om huruvida att godkänna läkemedlet. Istället FDA kan använda tunn-skivas att säga reagerade "Hälften av folket illa att denna drog. Det är farligt, och att vi därför inte borde godkänna det. "

är dock risken för tunn-skivas försumma viktiga eller relevanta delar av information. Om hälften av de personer som tog de experimentella läkemedlet faktiskt botade av en dödlig sjukdom, data detta måste beaktas. Ett beslut att godkänna läkemedel i detta fall bör inte vara ett resultat av tunn-skiva, men en noggrann analys av alla relevanta uppgifter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.