Vad är Kung Lear?

Kung Lear är en tragedi av William Shakespeare, skriven någon gång mellan 1603 och 1606. Den första registrerade prestanda var den 16 december 1606. Eftersom pjäsen är oerhört tragiskt slut, har det vaxade och avtog i popularitet genom åren, och även lett till några helt motstridiga anpassningar. är Shakespeares pjäs som tros vara baserat på en populär legend i sin tid. I Raphael Holinshed's The Chronicles of England, Skottland och Irelande och Geoffery av Monmouth's Historia regum Britanniae , det finns en berättelse om en kung Leir som avvisar hans dotter eftersom hon vägrar att visa hennes kärlek till honom, vilket leder till både kring deras död. Det är troligt att Shakespeare skulle ha fått höra versioner av denna historia, inspirerande honom att skriva sin pjäs.

Shakespeares version innebär en dubbel berättelse om det komplicerade förhållandet mellan pappor och deras barn. Kung Lear är en arrogant man som vill avsäga sig tronen, parceling hans mark för att hans tre döttrar enligt vilket gör den bästa muntliga försäkran om hennes kärlek till honom. Tyvärr föredrar Lear den blommiga tal av hans äldsta döttrar, Goneril och Regan, över den rena och blygsamma älska hans yngsta, Cordelia, erbjuder. Kung Lear disinherits Cordelia och fördrivna henne, vilket ledde till hans framtida undergång och resulterar i Cordelias dödsfall först efter kungens inser sitt misstag. i en spegel subplot föredrar hertig av Gloucester hans oäkta son Edmund över sin trogna Om mild, legitimt barn, Edgar. Edmund är i sanning en förrädare konspirerat för att ersätta sin far och bror som hertig. Edmund lyckas störta sin far och Gloucester slutar torteras och blind innan de dör av sina skador. Ändå Edgar, den gode son som bistår sin döende far och upptäcker Edmund's förräderi, är den enda huvudpersonen att överleva pjäsen, och antas leda landet efter Kung Lear och alla tre av hans döttrar.

Kung Lear anses vara en exceptionell tragedi eftersom den inte överensstämmer med utgången av den legend som är känd i Shakespeares tid. I nästan alla inspelade versioner av berättelsen, Lear, som har ångrat sin arrogans, är tillbaka på tronen, och Cordelia blir hans arvinge. I Shakespeares version, börjar Lear pjäsen som en fåfäng och extremt dum man genomgår en anmärkningsvärd omvandling, och istället för att få belöning för ånger, dör han. Hans dotter Cordelia, som är en oskyldig karaktär felaktigt förskjutna av sin far, får ingen belöning för sin blygsamhet och moral heller, och också dör. Den totala tragiska slut var så störande att publik, att den spelades sällan efter Shakespeares död. Nästan åttio år efter debuten av pjäsen, Nahum Tate, en irländsk poet och dramatiker, skrev om det slutar att återställa Lear på tronen och gifta Cordelia iväg till Edgar. Denna "lyckligt slut" version visade sig så att föredra framför publiken, de flesta om inte alla produktioner användas förrän 1838, då den ursprungliga versionen återfått popularitet.

Det har varit minst 17 film-och tv anpassningar av Kung Lear , med många av de stora aktörerna i den 20: e och 21: a århundradet ta del av Lear. Kända versioner omfatta 1971, regisserad av den berömde brittiske filmaren Peter Brook, japansk regissör Akiro Kurasawa s Ran , och Patrick Stewart huvudrollen som kung Lear i ett löst anpassning kallas King of Texas . Kung Lear är ett mycket populärt spel att producera leva, och anses av vissa kritiker att vara Shakespeares största tragedi.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.