Vad är Ka’aba?

Ka'aba är en gammal arabisk templet ligger i Mekka. Det tros vara den heligaste platsen på jorden för människorna i islam, och när folk ber vänd mot Mecka, de särskilt bedja vänd mot den riktning Ka'aba. Sålunda araberna i Mecka norr om Ka'aba skulle rikta sina böner söder. Innan Islam var Ka'aba en viktig helgedom, och kanske en källa till pilgrimsfärd för många i den arabiska världen. Eftersom människor ofta dyrkade lokala gudar, hade insidan av Ka'aba vanligen statyer eller idoler utsetts till deras specifika gudar. När Muhammed började predika, ett av hans undervisning var att Ka'aba byggdes ursprungligen av Abraham och hans son Ismael, son till där islam fordringar Ättlingar.

Sedan Ka'aba byggdes av profeten Abraham, även kallad Ibrahim i islam, var tänkt att vara en plats för islamisk tillbedjan av Allah endast, enligt muslimska läran. Muhammed när han först började predika i Mecka, förespråkade han för borttagning av andra idoler i Ka'aba, ett populärt tema. Idolerna kastades inte ut förrän Muhammed återvände till Mekka efter exil i Medina.

Av särskilt intresse i Ka'aba, att vissa islamiska sekter, är en svart hörnsten omgiven av silver. Att vissa muslimer, är stenen bara en referenspunkt i räkna ritualen kretsande av Ka'aba under Hajj. Andra tror att stenen upptäcktes av Abraham och Ismael, och särskilt placeras där. Det är känt att många före Islams dyrkades stenen. Vissa muslimska sekter fortfarande vördar det, så har det varit viktigt att Muhammed och kanske en gång kysst av honom. Den Ka'aba är nästan kub som i form, och namnet kommer från det arabiska ordet för kub muka'ab . Exklusive den svarta stenen är Ka'aba tillverkad av granit och ligger cirka 49 fot (14,93 meter) hög. Varje hörn motsvarar kompassen riktningarna norr, söder, öster och väster. Det finns belägg för Ka'aba har byggts om flera gånger. Vissa tror att det kan ha byggts om när Muhammed var en pojke. Den svarta stenen blev stulen 930 CE, och inte tillbaka förrän 952 CE.

p

Idag Ka'aba är normalt täckt med en svart siden duk broderad med guldtråd. Varje år trasan ersättas. Två gånger om året Ka'aba genomgår en officiell rengöring. En av dessa rengöringar inträffar strax före Hajj, och den andra inträffar före Ramadan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.