Vad är Gyptians?

Gyptians är en etnisk grupp i Philip Pullman's His Dark Materials fantasyromaner. De bär vissa likheter med romerna i vår egen värld, med några viktiga skillnader. De är huvudpersoner i böckerna, hjälpa Lyra i hennes strävan att rädda Roger.

Ordet Gyptian är sannolikt en esoterisk namnändringar på det engelska ordet zigenare. I vår värld, kom ordet zigenare är ett resultat av människor i det förflutna felaktigt tror att romerna har sitt ursprung i Egypten, klippning till zigenare. De Gyptians har många likheter med romerna, och ordet Gyptian är ännu närmare egyptiska. I vår värld, de flesta romer faktiskt bor i permanenta bosättningar. Men i den populära fantasin, är de en nomadiserande, handel med människor, ofta med ett negativt rykte. Denna stereotyp verkar lägga en del av grunden till Gyptians av Lyra's värld, fastän hennes Gyptians verkar nästan uteslutande med båt, medan de flesta nomadiserande romer resa landvägen. Det finns också anledning att tro att Gyptians är avsedda att vara av holländskt ursprung, närmare bestämt Gueuser som motsatte sig spanska när de styrde Nederländerna i det 16th århundradet. Många av de namn som Gyptians i böckerna är nederländska, såsom Vries, Ruud, och Gerrit van. Den Gueuser drivs huvudsakligen vid havet och närheten till England skulle ha gjort dem troligaste kandidaterna att flytta dit Lyra's värld.

Oavsett ursprung, det Gyptians är en tätt sammansvetsad ägnade grupp människor. Deras samhälle består av ett antal olika familjeklaner, var och en har en familj huvud som kan rösta på sin klan på en grupp råd. Dessutom finns det en kung Gyptians, John Faa i tiden för böcker, som härskar över rådet. En uppgift, en klok gammal man som hette färder Coram, rundor ut rådet.

Den Gyptians resa floderna i England, handel vid olika säsongsmässiga mässor. Deras kultur verkar vara färgstarka och levande, även om det finns anledning att tro att det finns en betydande fördomar mot dem i Lyra's värld, eftersom det finns gentemot romer i vårt eget. Människor i Lyra's värld talar om dem som hästtjuvar och smugglare, och Gyptians tyder på att när deras barn som stjäls av den allmänna Oblation styrelsen omvärlden inte bryr sig.

Det Gyptians ha en bas för verksamheten i kärr i Norfolk, där de verkar ha ganska fria tyglar. Det är härifrån som de röstar för ett angrepp mot bolvangar i norr för att rädda Gyptian barn, liksom alla andra som kan ha kidnappats. De hjälper Lyra så gott de kan, delvis eftersom de känner att de skyldiga en skuld till sin far, Lord Asriel, för hans del i förbigående ett vattendrag lagförslag för parlamentet, som hjälpte Gyptians oerhört.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.