Vad är GLOSSOLALIA?

GLOSSOLALIA, som ibland kallas "tala i tungor" är ett fenomen där en person vocalizes i ett okänt och obegripligt språk. GLOSSOLALIA uppträder ofta som en del av en religiös praxis. I vissa kristna traditioner, är företeelsen tros betyda en person är "fylld av den helige Ande. " Det råder viss oenighet om vad exakt glossolali är. GLOSSOLALIA ibland tänkt att vara ett språk som talaren inte vet, men många registrerade fall inte begriplig som något känt språk. Alternativt några tolka glossolali som en okänd, andligt språk, medan andra tycker att det är bara rappakalja. Tekniskt spontant tal på ett språk som är okänt för talaren, men redovisas som en verklig värld språk, kallas xenoglossia . Xenoglossia, som också kan kallas "tala i tungor" är ibland associerade med kanalisering sprit eller demonisk besatthet snarare än med ett andligt ökad stat.

Deltagare i en religiös praxis glossolali kan kanske inte bara producera glossolali, utan också att förstå glossolali andras. I de mest kända bibliska hänsyn glossolali, berättelsen om Pingst i Apostlagärningarna att glossolali apostlarnas uppfattas av många vittnen som om det var tal i alla sina olika modersmål. Idag pingströrelsen och karismatiska kristna samfund är mest känd för sin användning av glossolali. Det är en del av privat bön snarare än offentlig gudstjänst för många läkare, som säger att det ger en känsla av frid.

GLOSSOLALIA är en kontroversiell fråga i den kristna kyrkan, med starka åsikter på båda sidor av frågan . Bruket är inte begränsat till kristendom, dock, men verkar i religioner världen. I forna tider var det framför allt praktiserats av den grekiska oraklet i Delfi och romerska gnostikerna.

Psykologer och neurologer har genomfört ett antal studier av glossolali under åren, med varierande slutsatser. Kring sekelskiftet, länkade psykologer Emil Kraepelin och GB Cutten fenomenet med schizofreni, men moderna psykologer bekräfta något sådant samband. Nicholas Spanos och andra tror att förmågan att tala i tungor förvärvas. Den praxis har nyligen knutits till sänkta stressnivåer, och en 2006 University of Pennsylvania studie visar att hjärnan har mindre aktivitet i språkområden och mer där känslorna områden under glossolali.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.