Vad är Fanfiction?

Fanfiction, även känd som fan fiction och fanfic , är skönlitteratur skriven av fans av en viss tv-serie, film eller bok. Det troligen har funnits så länge som fiktion har funnits-flickor Penning egna slut på Little Women där Beth överlever och Jo gifter Laurie, till exempel. Men det visade bara som en gemensam upplevelse på sextiotalet, med tillkomsten av seriella tv-program som fått kult framåt. P

Fanfiction är oftast förknippas med Star Trek , och faktiskt, det var tidigt Star Trek sammankomster som fanfiction började delas med andra fans. Ursprungligen skedde i form av dåligt mimeographed, hand häftade- fanzines (eller bara zines ), men nu fanfiction kommer i slick illustrerad produkter som tillverkats av modern desktop publishing-verktyg.

Internet medfört nya tillväxt fanfiction, med fläktar upptäcker varandra över hela världen, bilda grupper, e-postlistor och nyhetsgrupper för utbyte av fan-fiction skriven och fan-målad konst. Nästan varje tv-serie av intresse för en ung publik har en fanfic samhälle förknippas med det. Böcker som vinst kult följande sätt när, såsom Harry Potter -serien, är också kända för sina fanfic följande i amatör författare.

Tekniskt fanfiction är ett brott mot författarens eller produktion bolagets upphovsrätten, där det finns en sådan. I allmänhet upphovsrättsinnehavare, till exempel författare eller produktionsbolag, låtsas okunnighet på den växande gemenskap av författare som producerar fiktion i universum de "egna". Så länge som fan fiction delas fritt, snarare än säljs för en vinst, JK Rowling och andra som liksom hon verkar satified att titta åt andra hållet. Detta är sannolikt både en bedömning av att fanfiction är en kraftfull form av gratis publicitet som lockar massa intresset för en show, och ett erkännande av den negativa publicitet som kan bli följden av ett bolag juridiskt angripa de mest hängivna medlemmarna i sin egen fanbase. Den Star Trek franchise har gått så långt att annonsera noveller tävlingar på fanfic nyhetsgrupp, och har ibland offentliggjort fan-fiction skriven i sina antologier. Å andra sidan , är det tillåtet att använda tecken eller platser som först beskrevs i skönlitterära verk som inte längre skyddas av upphovsrätt, men dessa är ofta inte anses fanfiction. Tecken som den elaka häxan från väst från The Wizard of Oz , har Huckleberry Finn, och Romeo och Julia flyttade in i det offentliga rummet, och det är därför helt tillåtet för en ny författare nytta av deras använda. Intressant många nya verk som använder dessa gamla tecken har blivit mycket framgångsrikt. Sannolikt beror detta på att många fans gillar att se välbekanta karaktärer omarbetas till nya berättelser, eller sett ur ett nytt perspektiv. är Novelists vars verk anammas av fläktarna är mycket mer benägna att driva frågan, Anne McCaffrey, för Exempelvis har gått till mycket långt för att hålla henne Dragonriders av Pern -serien utan fanfiction. En av de vanligaste formerna av fanfiction, och det mest häpnadsväckande att hjälpa nya konceptet, är erotisk skönlitteratur. Tittare som ansåg att Muldar och Scully av X-Files borde ha haft sexuella förbindelser, ofta uttryckt denna uppfattning genom en bit av erotisk skönlitteratur. Erotisk fanfic låter författare och läsare att uppleva en show eller bok i hur traditionella medier skulle aldrig tillåta.

Längs samma linjer är erotisk fanfiction kallas snedstreck . Namnet kommer inte från mängden blod som spillts ut, som i "slasher filmer", men från "snedstreck" tangentbord karaktär. Slash fanfiction posits en homoerotisk relation mellan två manliga karaktärer, som inte handlar således i serien, eller vars förhållande är underförstådd via undertext så subtilt att den är synlig endast de mest observanta-eller fantasifulla-viewer. Den snedstreck används för att skilja namnen på de två tecken. Den ursprungliga slash relation Kirk /Spock (även K /S) från den ursprungliga Star Trek -serien, men någon serie eller film med två eller flera attraktiva manliga leder sannolikt har snedstreck fanfiction skrivit om dem. Tvärtemot vad man kunde vänta, slash fanfic tros skrivs och läses nästan uteslutande av kvinnor.

Slash purister anser inte hona /hona berättelser vara snedstreck. Detta är ett återkommande ämne för debatt i slash samhället. Kan diskuteras-är det snedstreck om hane /hane relation är kanoniska, liksom i shower som Queer as Folk ? Vissa säger nej. Inte alla har fanfiction. En del fans tycker inte tecken som blivit kära anhöriga tolkas av andra, beter sig på sätt som kanske inte överensstämmer med deras eget koncept av dessa tecken-om fanfiction är erotiskt eller inte. Andra fans tycker om att läsa alternativa berättelser, och hitta fanfiction ett underhållande tidsfördriv, och ett nytt sätt att ägna sig åt sitt intresse för tecken som har blivit viktiga för dem.

Fanfiction finns för nästan alla TV-serier, populär film eller bok . Författarna är ofta okvalificerade som skickliga, så kvaliteten varierar kraftigt från mycket dålig till mycket bra. Om konceptet låter trevlig, kommer en sökmotor för att hitta de flesta arkiv. Om du hittar vissa fanfiction obehaglig, genomsyrar visdom i världen av fanfic är att följa exemplet i de nätverk och ignorera det.

Anmärkning: Fanfiction av skyddat material är ett juridiskt brott mot upphovsrätten. Fans som väljer att skriva fanfiction göra det på egen risk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.