Vad är Excalibur?

Excalibur är det svärd som den legendariska King Arthur svingas. Svärdet, och genom fullmakt King Arthur, har uppträtt otaliga gånger i berättelser, dikter, filmer, tv-spel, och nästan alla andra medier. Eftersom det inte finns några historiska fakta om Excalibur, dess egenskaper, utseende och hur Arthur fått det varierar stort från berättelse till berättelse. I vissa versioner av King Arthur's berättelse var Excalibur en svärdet i stenen, som endast kunde dras av den sanna kungen av England. Andra berättelser hävdar att Excalibur gavs till Arthur av guiden Merlin. De flesta historier att förklara ursprunget till Excalibur hävdar dock att svärdet fick Arthur som Lady of the Lake, en anda som bor i en magisk sjö.

Många olika beskrivningar och illustrationer av Excalibur har skapats. Moderna "reproduktioner" av Excalibur skildra vanliga vapnet som en broadsword, med ett brett blad och cirkulära pommel dividerat med ett kryss. Alfred Tennyson beskrev svärdet som juvel-täckt. Andra poeter och berättare skapat egna beskrivningar av Excalibur.

Attributen Excalibur variera så mycket som ursprunget till svärdet. I vissa legender var Excalibur bara ett noggrant utarbetat vapen. I andra varianter, var magiska svärd och kunde skära genom stål och sten. I berättelser där svärdet är ett magiskt vapen, det kan bländande Arthur fiender och skydda honom från allvarliga skador.

Några varianter på historien om King Arthur hävdar att bara Arthur, det sanna och gudomligt uppdrag king , kan svinga vapnet. Detta är synonymt med berättelser där Excalibur var svärdet i stenen. Andra berättelser hävdar att de var två separata svärd, och att Arthur fick Excalibur kort efter att han började sin regeringstid. I vissa versioner av Arthur legenden var andra riddare kunna svinga svärdet.

Under Arthurs sista strid han är allvarligt skadad. När han låg på sin dödsbädd, instruerar han en av hans riddare av det runda bordet för att återgå svärdet till Lady of the Lake. Eftersom svärdet kastas tillbaka i sjön, når hand Lady ur vattnet griper fästet, och återsänder den till sjön.

Ursprunget till ordet Excalibur är okänd. Vissa anser att det är grekiska eller latin ursprung. Oavsett den exakta ursprunget till ordet, genom historien, har svärdet blivit kallad av flera olika namn, och även efter Excalibur var accepterat namn, stavningsvarianter fortsatte.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.