Vad är Dramaturgi?

Dramaturgi är en gren av den teatraliska konst som innebär att föra produktioner till liv på scenen. Rollen som en dramaturg i en produktion kan vara mycket olika, beroende på var han eller hon utbildade och filosofi teatern den dramaturg arbetar för. Olika nationella teater traditioner också har olika uppfattningar om den roll som dramaturg i teater produktion, vilket ibland kan skapa förvirring med internationella produktioner.

Även en dramaturg kan dramatiker, dramaturgi är en mycket bredare bas. Dramaturgs kan skriva låtar, men de kan också redigera och återställa spelar, bistå med anpassningar av sceniska verk, och arbetet med musikproduktioner såsom operor. En dramatiker får arbeta med en dramaturg på utveckling av en pjäs, och dramaturgs kan också behållas av kompositörer som konsulter. Förutom att vara inblandade i språk och musik på scenen, innebär dramaturgi också mellanstationer själv, inklusive blockering av aktörer, scenografi, och de estetiska sammansättning teaterproduktioner. Dramaturgi omfattar även koreografi och placeringen av estetiska element på scenen, med dramaturgs studera ämnen som ljusdesign, costuming, rekvisita och scenografi inom ramen för sin utbildning. Dramaturgi också kan innebära teatraliska kritik, vilket är varför vissa teater regissörer, producenter och rådgivare är utbildade inom detta område.

Studier av dramaturgi ingår även studier av historia teater. En erfaren dramaturg är bekant med historien om den teatraliska tradition, ofta i många kulturer, och han eller hon kan sätta historiska spelar i sammanhanget. En teater som vill montera en Shakespeare festival som är sant att den elisabetanska rötter William Shakespeare, till exempel, skulle förmodligen behålla en dramaturg att lära mer om den historiska kontexten för spelar, vad teatern erfarenhet var som under denna period, och hur aktörerna talade och rörde sig på scenen.

Många stora teatrar behålla en heltidstjänst dramaturg att hjälpa till med alla produktioner, och han eller hon kan också hantera Biografens resurs biblioteket och föra detaljerade register över produktion historia. Mindre teatrar kan hyra en konsult för specifika produktioner, eller kan dela upp de uppgifter som en dramaturg och kreativ chef eller liknande ledamot av teater personal. Dramaturgin är så allmänt erkänd som en viktig del av den kreativa process som de har framgångsrikt vunnit rättegångarna hävdar att de har rätt till upphovsrätt över sitt arbete, och en andel av licensavgifterna för produktioner som de har arbetat med.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.