Vad är Discworld?

Enkelt uttryckt är Discworld en fantasivärld som ser ut som en skiva som på ryggen av fyra elefanter som i sin tur vilar på KOPPÄRRIG skalet på en jättestor sköldpadda som kallas den store A'Tuin. Det är en uppfinning av den berömda science fiction-författare och satiriker är Terry Pratchett.

Skivvärlden, som man kan gissa, är platsen för många fantasifulla berättelser. I själva verket finns det mer än 30 romaner som i Discworld universum hittills. Det är en ganska komplex värld, med sin egen uppsättning av politiska ideologier, kulturer, paradigm, och allmänna regler för fysik. Det är också fylld med magi, trollkarlar, häxor, gudar, goddeses, kallad Gargoyles, politiker, samt en etnisk mångfald poliskår staden Watch, som har haft sin beskärda del av diverse underliga varelser som troll, zombies, vampyrer som inte dricka blod, varulvar som oftast vegetariska, och sex dvärgar fot (antogs).

Även om varje bok i serien kan stå på egna ben, skulle de flesta fanatiker råda nya läsaren att läsa böckerna i kronologisk ordning om möjligt, eftersom de böcker händer i realtid, och karaktärerna ålder och utvecklas som serien fortskrider. Det bör också påpekas att Discworld -serien berättar historier om olika grupper av Discworld medborgare, varav vissa inte ens vet att den andra medborgare finns. Hjältar och hjältinnor olika romaner kommer från olika städer, länder och kontinenter, vardera med smaker och texturer av sina egna.

De flesta entusiaster är överens om att Discworld som en serie skulle kunna förstås bättre om den delas upp i undergrupper: böcker som innebär Rincewind och Wizards, böcker som innebär Witches, böcker som center på City Watch, Tiffany Värkande böcker-en ung man delmängd-och andra-en delmängd som innehåller alla böcker som inte ingår i det set som nämns ovan. Vissa läsare väljer helt enkelt en aspekt eller delmängd som de vill-Staden Watch, till exempel-och bara läsa böcker som fokuserar på denna yta bågen och anförde att räckvidden för serien är alldeles för omfattande för att omfamna i sin helhet.

Slutligen bör det noteras att serien har och fortfarande åtnjuter enorm framgång, särskilt i Storbritannien. Romanerna ofta topp bästsäljare listorna, faktum var Terry Pratchett Storbritanniens bästsäljande författare på 90-talet, en ära beror i stor del till framgången med Discworld böcker. Pratchett har även planer för minst 2 mer Discworld romaner.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.