Vad är Chutzpah?

Chutzpah är en hebreisk term med lager av mening. Uttalet av ordet chutzpah är omväxlande. Typiskt C är tyst och ordet kan uttalas "hutspah" eller "huspa" med en kort u-ljud. Ordet på hebreiska som den moderna stavningen härrör från är huspa och på hebreiska, skulle Chutzpah definieras som arrogans, fräckhet, eller oförskämdhet. Liknande ord på hebreiska omfatta katsuf och katsufah som översätter så fräck man eller kvinna, enligt den slutar ljudet. på jiddisch, chutzpah är inte alltid negativt sett, och det faktiskt kan vara en positiv egenskap. Om det är inte särskilt positiv, kan folk ha ambivalenta känslor inför utställningar av nonsens. Å ena sidan kan de titta på det så oförskämd eller oförskämd, men å andra sidan, de också kan beundra mod att vara oförskämd under vissa omständigheter. Relaterade termer på andra språk ingår cojones från spanska och hybris från antik grekiska.

Med andra ord kan Chutzpah definieras som mod, förmågan att säga eller agera på ett sätt som kan uppfattas negativt och kräver ett visst mått av mod. Utmanande en äldre eller en lärare skulle kunna betraktas som en akt av nonsens, men om du kan bevisa din fråga, kan det vara en beundransvärd sak att göra, även om du normalt skulle respektera en sådan person. I negativ bemärkelse, kan nonsens bli mer uppfattas som thumbing näsan på konvent, helt enkelt eftersom du kan. En person som har makten kan ha chutzpah att verbalt attackera folk lägre om den socioekonomiska skikt, vilket motsvarar nonsens i en mer negativ form.

Generellt dock tenderar fräckheten att riktas mot personer i befattningar. Det tar därför viss självsäkerhet och att våga utmana någon som skulle ha mer makt i ett samhälle än du skulle. Om du är en student i en judisk skola och du verbalt attackera en rabbin om tolkning av Torah, du visar extraordinära nonsens. Oavsett om du kommer att bli beundrad för ett sådant angrepp verkligen beror på den person som tar emot. De kan motvilligt beundrar ert mod, eller de kan avskeda dig som helt enkelt arrogant och inte respektfullt. I Chaim Potok bok Davita's Harp , är en av de viktigaste frågorna för den nya platsen för kvinnan i den judiska religionen. Den unge huvudpersonen i romanen beslutar att säga Kaddish för sin avlidne far, en rituell bön sa vid varje sabbaten möte för ett år. Detta är ses av andra i hennes samhälle som nonsens. Kvinnor i Davita s synagogan, och under 1930-talet 1940-talet när romanen är inställd, normalt inte säga Kaddish.

När året framskrider, Davita beslutsamhet recitera Kaddish börjar som skall uppfyllas med beundran istället för bestörtning. Kvinnor i templet gå med henne i bön. Detta är typiskt för den amerikanska synen på nonsens. Davita's Act tjänar hennes skuld och sedan beröm. Vad är det första ses som respektlöst slutligen tjänar Davita missunnsam respekt för båda från impuls av hennes hjärta och trotsade konventionen att göra det.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.