Vad är Cantonese?

Cantonese är ett språk som talas i hela Kina och några grannländer. Det är klassificerad omväxlande både som en dialekt av kinesiska, och som ett språk i sin egen rätt. Kantonesiska ofta också kallas Yue . Det talas av mellan 50 och 80 miljoner människor, men exakta siffror är svårt att avgöra på grund av dess förhållande till andra kinesiska dialekter.

kantonesiska mestadels talas i sydöstra Kina, och relaterade områden såsom Hong Kong och Macau. Utanför Kina har stora befolkningsstudier baser i Indonesien, Malaysia, Filippinerna, Singapore och Thailand.

Sedan Qin-dynastin, började det område där kantonesiska nu talas lösas av han-kineser. Det kinesiska språket som ett resultat började assimilera och ersätta lokala språk. Under Sui dynastin tillströmningen av han-kineser ökat kraftigt, och det språk som fått ännu fler håll. Samtidigt började det språk som uppvisar avvikelser från kinesiska talas i centrala Kina. Under Tangdynastin kantonesiska tillbaka till att vara mer liknar centrala kinesiska, men omedelbart efteråt, i Songdynastin, dela upp det ytterligare. Genom Yuan, Ming och Qing dynastierna, fortsatte kantonesiska att utveckla sina egna egenheter och att skilja ännu längre bort från centrala Kina. Nära slutet av Qing dynastin, var stängd större delen av Kina att handeln med väst. Ett anmärkningsvärt undantag var Guangzhou, där kantonesiska talades allmänt. Som ett resultat lärde många västerlänningar kantonesiska, och det började att få mer dragkraft i regeringen. När västmakterna tog kontroll över Hongkong och Macau, där kantonesiska var det primära språket, fått det ännu mer trovärdighet i väst.

I den moderna världen, förblir mandarinkinesiska det officiella språket för hela Kina. Som ett resultat av de flesta officiella dokument och pedagogiska texter på mandarin. Kantonesiska är dock fortfarande ofta används för sociala och vardagliga kommunikation i sydöstra Kina. I Hong Kong, till skillnad från fastlandet, är kantonesiska används som praktiken officiellt språk, och så är utbredd i alla delar av samhället. som betraktas som en dialekt av kinesiska vissa människor är kantonesiska stort sett obegriplig talar mandarin. Ursprungligen Cantonese hade ingen skriftlig form, och i stället använt skriftligen Standard kinesiska, som i huvudsak mandarin i skriftlig form. Med tiden blev emellertid att det behövs en särskild skriftlig form uppenbara, som standard kinesiska blev mindre och mindre lämpade för att möta behoven av talad kantonesiska.

Så småningom, i den 19: e talet började kantonesiska att uppträda som sin egen distinkta skriftlig form. Idag kan kantonesiska skrivas i två olika lägen: formell och vardagligt. Formella skriftliga Cantonese delar en hel del likheter med Standard kinesiska, och generellt sett kan förstås av talare av mandarin med lite ansträngning. Colloquial skriftlig kantonesiska obegriplig talar mandarin, men bättre återspeglar nyanser av talad kantonesiska. Colloquial skriftlig Cantonese används för personligt skriva, poesi, tidningar, dagböcker och i begränsad omfattning för tydligt kantonesiska litteratur.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.