Vad är Blue Talk?

Blue talar är språket eller ett ämne som inte är tjänlig för artig konversation. Det är oftast kännetecknas av att använda ord som anses profant, tillsammans med diskussioner om ämnen som anses stötande. Vad som räknas som blå prata varierar, beroende på kultur och bolaget en håller. Som regel, om man är osäker på huruvida något ska uppfattas som stötande, är det bättre att tiga.

Användningen av "blå" för att beskriva något profana går tillbaka till 1800-talet men ursprunget till denna användning av ordet är lite oklart. Förmodligen, tvingades prostituerade i Frankrike att bära distinkta blåa klänningar i fängelse för att göra dem lätta att identifiera, och detta kan förklara det, men detta påstående är svårt att kontrollera. Blue används också i ett antal andra sätt att hänvisa till begrepp som förutom själva blå färg, som depression, och rötterna av dessa betydelser är ibland lika dunkla.

Oavsett ursprung "blå" som i "vanhelga" kan vara människor i USA var säkert förseende blå prata av 1840-talet, och ordet spred sig till andra engelsktalande hörn av världen mycket snabbt. När många blå prata som händer, kanske någon kan sägas vara "förvandlar luften blå", men konstigt nog, när någon "talar ett blått streck," Det betyder bara att han eller hon pratade väldigt fort, inte nödvändigtvis profanely Även när någon "förbannelser ett blått streck," han eller hon både talar snabbt och att vara offensiv i processen.

Historiskt blå prata runt kvinnor och barn var rynkade pannan minst på, och samtal i allmänhet tenderade vara mer grova bland de lägre klasserna än bland de högre klasserna. Även om dessa grundsatser fortfarande är meningsfulla i många samhällen, har reglerna om godkänt samtalet förändrats radikalt, på en gång, till exempel kvinnor inte uppmuntras att delta i politiska diskussioner i USA, men nu upp i presidentvalet.

Olika människor har olika personliga värderingar, särskilt när det gäller språk. Vissa människor, till exempel drop f-bomber vänster och höger i deras samtal, medan andra föredrar att reservera starkt språk för särskilt påfrestande situationer. Rå språk såsom slang förseende genitalier kan också passa alla blandade bolag, i synnerhet när sådana språk används för att beskriva någon som inte är i rummet. Ämnen som är acceptabla i vissa hushåll är tabu i andra, och ord som har liten betydelse för vissa människor är djupt stötande för andra. Är medveten om behovet av att vara lyhörd kan hjälpa människor att navigera sociala situationer lättare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.