Vad är Biopower?

franske filosofen Michel Foucault används först termen biopower att beskriva ett sätt på vilket en stat kan utöva total kontroll över sina beståndsdelar. Hans arbete med denna fråga i den 20: e århundradet har kallats poststrukturalistiska eller dekonstruktivt i naturen. Utöver sin formulering av teorin för BioPower, blev Focault en intressant kritiker av litteratur och hans tid, men hans texter är mycket svåra att läsa för början studerar poststrukturalism.

Biopower, Foucault hävdade , var det sätt på vilket kapitalistiska stater utövade kontroll över människor för att bättre främja liv. Viktigt sätt att kontrollera var med hjälp av statistik och sannolikheter. Staterna, dvs länder, analyseras behov vid åtgärder av regeringen och hur människor skulle troligtvis kontrolleras och styrs alla aspekter av livet. Även i en demokratisk stat, detta giftermål samhällsvetenskap statsvetenskap påverkar en hög grad av kontroll över en befolkning, som Foucault fordringar.

Power som den som föreslås i biopower används till nytta för staten att skydda medborgarnas liv. Sådana saker som att hantera sjukvården kan vara en del av en stat som anställer biopower dom tekniker. Men tar Foucault detta ytterligare, kan tyder på att bästa kontroll uppnås genom rashygien. Eugenik är teorin utbredd rasism och classism, där människor tillämpa begreppen naturligt urval till förmån för mänskligheten. Därmed har de med drag önskvärt att samhället väljs ut, genom att inte tillåta människor med dålig bakgrund eller viktiga hälsofrågor att reproducera.

teorier av eugenik, speciellt när vi är så nära kloning och andra former av genteknik, är skrämmande att mer än ett fåtal personer. Författare och filosofer har beklagat begreppet vetenskapligt urval för reproduktion under flera decennier, med kanske de bästa nyligen kritik av denna form av reproduktion är filmen, Gattaca . Den mest klassiska kritiken av eugenik är romanen 1984 . Förutom att anställa befolkningskontroll genom selektiv reproduktion, skydd av staten för att behålla makten är en viktig del av BioPower. Detta innefattar förstörelse av någon hotande element till staten och motiverar eventuella åtgärder som vidtagits av staten. Ett exempel på denna typ av BioPower kan utvärderas av den nuvarande amerikanska förhållandet till flera arabiska länder. Det finns vissa som hävdar att det bästa vore att förstöra alla arabiska nationer och befria världen således av terrorism. Detta är biopower i sin mest fula och extrema form, och det är motiverat enligt begreppen Foucault. Ett sådant arbete har sett tidigare i historien i massavrättningar av judar under andra världskriget och under den senaste massa folkmord i Sudan. De som begår sådana folkmord tror de handlar till nytta för staten. De flesta tror att den ultimata goda i staten är att få arbetstid och samarbeten med alla nationer. Biopower skulle inte stödja en sådan teori, eftersom selektiv reproduktion skulle vara svårare att kontrollera enligt arrangemang som möjliggör mångfald. i Foucaults uppfattning är biopower den naturliga utvecklingen bort från suveräna stater som styrs genom att hota med död motståndare eller dem som inte skulle följa lagen. Men vi ser både BioPower och "dödshot" makten i de flesta länder, oavsett deras politiska struktur. som Foucault identifierar och namn BioPower bör inte tas som stöd för beteenden i samband med sådana. Detta är en filosofi grundad på iakttagelser, och inte nödvändigtvis representerar personliga åsikter. Poststrukturalistiska teori har ibland märkt som fascist, och det är svårt att inte bli upprörd vid tanken på biopower används som motivering för folkmord.

Det är målet för den poststrukturalistiska att tvinga personer långt från sina komfortzoner och skapa en mångfald av mening. Sådana teoretiker vill ofta att provocera kontrovers, eftersom de tror att detta kommer att resultera i konkreta resonemang om hur världen fungerar och uppfattas. Foucaults teorier om biopower ska inte tas riktigt till nominellt värde, eftersom de är extremt komplexa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.