Vad är Aposiopesis?

WiseGEEK kunde säga exakt vad en aposiopesis är, men . . . Jag är ledsen, jag bara inte kan gå på. Kan vi prata om något annat retorisk enhet istället?

Ovanstående utdrag är ett exempel på en retorisk anordning som kallas en aposiopesis , från grekiska för "att bli tyst. " En aposiopesis kan förekomma i olika former, men generellt sett är det ett medvetet avbrott eller pausa användas för att skapa dramatisk spänning. En aposiopesis skapas ofta genom att använda ett streck (-) eller ellips (. . . ) Innebära en idé som inte kan eller behöver inte nödvändigtvis vara färdiga med talaren.

Om en mamma säger till sitt barn "Lägg ner att leksaken just nu annars ska jag . . . ", har hon använt en form av aposiopesis innebära ett hot om straff. Talaren inrätta ett villkor, utan att lyssnaren inte behövde faktiskt höra resten av meningen att förstå konsekvenserna. En aposiopesis är mest effektivt när lyssnaren (s) framgångsrikt kan sluta sig till vad som saknas. En annan form av aposiopesis inträffar när talaren också blir överväldigad eller distraherad att avsluta en fullständig tanke. Vid en begravningsceremoni, till exempel, kan en högtalare ger en eloge måste pausa mitt i en mening för att samla sina tankar: "Jag kommer alltid minnas min bästa kompis Ray . . . Jag är ledsen, jag kan inte hitta orden . . . Ray var bara . . . ". Dessa pauser markeras med ellipser skulle anses aposiopeses. När en talare blir oförmögen att fortsätta, det resulterande paus skulle vara en aposiopesis.

Många dramatiker och manusförfattare använda aposiopesis att göra dialogen låter mer realistiskt eller uppriktig. Många berömda monologer i Shakespeares pjäser är avsedda att levereras med känslomässiga pauser och stunder av tystnad, inte lika rakt recitationer. Ett tecken kan också använda en aposiopesis att skapa en dramatisk eller komisk spänning i scenen, som i en brytpunkt när en detektiv handlar om att den verkliga mördaren: "jag äntligen sätta sista bitar tillsammans och jag vet att mördaren är -- Är dessa blommor real? Jag kan aldrig få något att växa i mitt kontor. Anywhere Var var jag? Oh yeah, den verkliga mördaren . . . ".

En aposiopesis kan vara en mycket effektiv retorisk enhet när den används sparsamt och under rätt förhållanden. Om lyssnaren inte kan möjligen härleda önskad mening ur talarens öppning premiss, då en aposiopesis kanske inte fungerar så bra. Många aposiopeses presenteras som villkorade orsak och verkan meningar, med högtalare som endast lämnar orsaken eller premissen: "Om jag måste komma upp . . . ", eller" Om jag bara hade en bandspelare just nu . . . ". Lyssnaren ska kunna ge en logisk slutsats av hans eller hennes egen baserat på talarens avsiktliga paus.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.