Det gamla engelska?

Old English, även känd som Englisc eller anglosaxiska, är en tidig version av talad engelska i dag i Storbritannien. I bruk under ca 700 år, med början i mitten av femte århundradet, varierar Old English kraftigt från det språk vi känner i dag. Genom århundradena, upplevt det inflytande från germanska dialekter och keltiska språk. Senare blev Latinska också ett starkt inflytande, särskilt kring den tid då ett nytt alfabet antogs. Eftersom latin ansågs språk utbildad befolkning, det blev viktigt på ett ställe att anta ett nytt alfabet. Old English användes ursprungligen runraden, så när det latinska alfabetet antogs ord skrevs så uttalade. Det fanns inga tysta bokstäver.

Gamla engelska var indelad i fyra dialekter, var och en av dem som talas i ett annat område eller rike. Genom den 9: e århundradet, var processen för enande på god väg, vilket innebar att dialekter föll i bruk, eftersom regeringen gynnade användandet av Wessex, det mest utbredda av alla fyra dialekter. Så småningom blev Wessex Winchester standard, bort från gamla engelska och närmare och närmare det språk vi använder i dag. Det finns väldigt få bevarade texter skrivna på Old English. De mest kända är den episka dikten Beowulf, och den Anglosaxiska krönikan, en samling krönikor som täcker historia anglosaxarna. Några översättningar, särskilt religiösa, finns också, men de flesta av de ursprungliga manuskripten har länge gått förlorade på tid. Eftersom gamla engelska är nu ett dött språk, kan bara forskare tillgång till den fullständiga tolkningen av manuskript bevarade.

Fornengelska ska inte förväxlas med andra tidiga versioner av det engelska språket som talas i dag. Medan den engelska som talas av Shakespeare skiljer sig mycket från modern engelska, är det fortfarande anses vara samma. Old English, å andra sidan, är ett helt annat språk, med olika bokstäver för närvarande inte finns. Exempel på gamla engelska finns nu på Internet, och några webbplatser även erbjuda en grundläggande kurs för dem som är intresserade av att lära sig grunderna i språket. Gamla engelska grammatik är ganska svårt, eftersom alla substantiv har nummer, fall och kön. Människor som talar germanska språk kanske har lättare att förstå Gamla engelska än modern engelska som modersmål.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.