Vem var Maid Marian?

Marian är en litterär karaktär ofta skrivas som kärlek intresse Robin Hood. Genom åren har den personlighet och omständigheterna kring hennes karaktär ändras för att passa sociala idéer om kvinnor. Även Marian var inte en del av den ursprungliga berättelserna om Robin Hood, har hon blivit en integrerad del av legenden i modern retellings. som den första inspelade Robin Hood berättelser, går tillbaka till det sena 14th århundradet inte redogöra för Marian. Robin Hood legenden var fungerade ofta ut som spelar i firandet av första maj i England. Ursprungligen hölls separata spelar där huvudpersonen var May Queen eller Lady maj. Så småningom slogs två föreställningar, ändra May Queen namn till Marian och göra Robin hennes älskare. Som den första maj festivaler var starkt kopplade till nytt liv och fertilitet av våren var May Queen en Lusty siffra, besläktad med Bacchus eller Dionysos på grekiska och romerska traditionerna. Som Marian trädde i litteratur, porträtterades hon helt annorlunda. Som en jungfru, var hon en modell för dygd och kyskhet.

Litterära Marian har ingen fast bakgrund eller ursprung. Adaptrar av Robin Hood sagor har gjort henne till vad som bäst passar deras berättelser. I vissa berättelser, är hon Norman adel, en bräcklig och perfekt dam. Andra tidiga tales anspråk Marian är en föräldralös Saxon, eller halv-Saxon, halv-Norman. Kritiker tyder på att ursprunget till Marian ändrats för att passa tider. I den viktorianska eran, var Marian oftast ses som en dygdig Norman aristokrat. I modern tid hon är i allmänhet mindre förnäm och mer aktiva.

Likaså har Marian teckenuppsättning ingen grund. Tidiga filmer versioner, till exempel 1938 Robin Hood , föredrar att visa Marian som en pryd ungmö, men många av de tidiga berättelser motsäger denna tolkning. I The Ballad of Robin Hood och Maid Marion , en historia som går tillbaka till åtminstone 17th century, Marian klär sig som en pojke och företag i Sherwoodskogen. Robin, inte känna igen henne, attacker och de slåss i flera timmar. De flesta moderna film-och tv-versionen av Robin Hood föredrar en tålig Marian som är ofta en kompetent bågskytt och fredlös. I BBC-serien Robin Hood , balanserar Marian hennes liv av adeln med egna uppdrag för rån och rättvisa.

Robin Hood romans med Marian har tolkats på olika sätt under årens lopp. I 1938 års film, Robin och Marian möts och blir förälskad som han berövar hennes parti. I Robin McKinley bok, Outlaws of Sherwood har Marian kända och älskade Robin eftersom de var barn. Allmänhet, modern retellings av Robin Hood slut med Robin och Marian gifta sig efter kung Richard Lionhearted benådar Robins lagtrots.

Marian dock inte Robin första litterära kärlek intresse. I Robin Hood's Birth, Breeding, Valor och äktenskap , är hans flickvän Clorinda, en herdinna. För att hålla Marian i historien, de flesta moderna versioner utelämna denna berättelse, eller hävdar att Clorinda bara var ett alias för den lömska Marian.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.