Vem är Robert Creeley?

Bland de mest framstående och inflytelserika Poets of the 20th Century, huggen Robert Creeley ut sin nisch som en experimentell post-modern amerikansk poet. Hans inflytande på poesi var kanske mest mycket från sina dagar som en medlem av den så kallade Black Mountain Poets, och det fortsatte över genrer och generationer. Hans korta, gjorde fri-vers stil honom berömd i poesi cirklar. Vid tiden för sin död 2005 var han professor i engelska vid Brown University.

Även Creeley poesi är mest känd som fri-vers modernism, tillbringade han också mycket tid i genren av beat poesi. Inte långt efter hans första äktenskap slutade flyttade Creeley till San Francisco och tillbringade en stor del av tiden med Allen Ginsberg och Jack Kerouac, båda framstående beat poeter. Som förespråkare för undgå gränserna för formella poetik, skrev Creeley fri-vers i mycket korta rader som betonade mänskligt samspel och känslor över form och struktur. Han undvek vanligen sådana begränsningar som mätare och öppen och overused litterära enheter.

Hans poesi innehåller en lyrisk kvalitet och betonar innehåll framför form. Mycket av hans poesi handlar om en enda tema, framför allt en viss känsla eller idé, och uttrycker begreppet i enklaste form, paradoxalt nog skapar en monumental djup. Creeley poesi ofta behandlas med kärlek eller förlust av kärlek, för att inte tala webben senare känslor som uppstår ur det. Medan Creeley nästan uteslutande höll sig borta från typiska former hänger samman med poesi, skulle han mixtra ofta med etablerade metoder och mätare för att skapa ett formulär nästan traditionell utan också en modern och experimentell.

Creeley liv kretsade kring både poesi och utbildning samtidigt. Han undervisade vid Black Mountain College, övergick sedan till Albuquerque Academy i New Mexico innan de slutligen ansluter sig till engelska institutionen vid universitetet i Buffalo, där han förblev tills bara två år före sin död. Under sin karriär som utbildare och poet, nådde Creeley ofta ut till unga och okända medlemmar i poesi samhället, med uppmuntran och råd till dem som sökte den.

hans publicering karriär var mycket produktiv, både i riket av poesi och prosa. Han och hans första fru, Ann, grundade Divers Tryck på Mallorca, Spanien och publicerade oräkneliga mängder poesi från olika poeter. Samtidigt som bor i Spanien, skrev Creeley flera böcker om poesi, samt en roman. Han är författare till mer än sextio böcker av poesi och uppåt tolv böcker av prosa. Född i Arlington, Massachusetts den 21 maj 1926, dog Creeley den 30 30 mars 2005 i Texas. Han var känd som en av de viktigaste amerikanska Poets of the 20th Century.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.