Vem är Rip Van Winkle?

Historien om Rip Van Winkle dök först upp i Washington Irving samling, Sketch Book of Geoffrey Crayon 1819. En av Irvings mest kända figurer, var Rip Van Winkle en lat men älskvärda bosatt i en liten stad i Catskill i New York som försvinner för tjugo år efter att ha somnat under ett träd. Omständigheterna kring hans sömn inleds efter att han möter en grupp män i underliga klänning som förmodligen spöken.

Rip Van Winkle hustru, Dame Van Winkle, är möjligen den enda hemvist i den lilla holländska uppgörelse i Catskill som inte gillar Rip. En sällskaplig vandrare spenderar Rip Van Winkle mesta av sin tid att ta hand om alla affärer och kontakter, men hans egen, och som en följd av detta har sin egen egendom fallit i förfall. Dame Van Winkle är ofta väldigt frätande mot sin man, och därmed Rip Van Winkle flyr till långa promenader i skogen med sin hund, varg och bössan hängande på axeln.

På en sådan utflykt, Rip Van Winkle möter en man kämpar uppför backen med en kagge på ryggen. Även nervös för att göra det, går Rip att hjälpa mannen med sin last och till slut befinner sig i sällskap med mer främmande män klädda i ålderdomliga holländska klänning. Dessa män, unbeknownst till Rip Van Winkle, är spöken från Henry Hudson män. Eftersom de spelar en omgång kägelspel och fortsätt att dricka ur fatet, smyger Rip Van Winkle smaka på sin drink och fortsätter att berusa sig ifrån det. Han då vandrar till ett träd där han somnar. När vakna, gör Rip Van Winkle sin väg tillbaka till staden väntar stryk från Dame Van Winkle. Han bär sitt gevär-nu rostiga från ålder-ner för backen och inser att hans hund har rymt. Men hungern tvingar honom att fortsätta på hemmaplan, då han uppnår byn börjar han inse att staden har genomgått flera enorma förändringar och folket i byn är klädd underligt. Många av byborna passera Rip Van Winkle kliade hakan, vilket får Rip att göra detsamma. Det är när han upptäcker att hans skägg har vuxit till en fot lång och något om honom har förändrats.

Så småningom någon frågar Rip Van Winkle vem han är, och han svarar att han är en lojal undersåte till kung George III, som möts med ilska eftersom landet har under Rip's 20-åriga sömn, genomgått en revolution. Så småningom någon borgar för Rip Van Winkle identitet och han tas upp av hans nu-vuxen dotter, och trots de många förändringar-inklusive, till Rip nöje, växer att hans fräna fru-Rip Van Winkle bekväm med sin nya rutin och blir en av byns äldste. Han är vän med den yngre generationen i byn, och dessutom blir han avundas HUNSAD män som önskar att de kunde fly sina fruar vägen Rip Van Winkle gjorde.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.