Vem är Mulk Raj Anand?

Mulk Raj Anand, född den 12 december 1905, var en indisk författare som skrev sina verk på engelska. Han är känd för sin uppmärksamhet på medlemmarnas liv av låg kast i traditionella indiska samhällen. Före sin tid, var medlemmar i sådana kaster inte erbjuds den typ av litterära mänskligheten som vanligen ger huvudpersonerna i romanerna. Snarare var de skuggfigurer med liten eller ingen person i romaner om koloniala engelska tecken eller hög kast indianerna. Anand var en pionjär inom den indo-Anglian litteratur, och var en av de första indianerna att skriva romaner på engelska och få läsekrets i många andra länder.

Författaren var en student i Amritsar, Indien Khlasa College. Senare studerade han som en undergraduate st i England vid University College London. Efter sin tid vid University College, gick han till Cambridge University. Anand examen från Cambridge 1929 med en doktorsexamen.

Anand gjorde ett litterärt namn för sig själv med sin roman Untouchable , em som publicerades 1935. Untouchable är en roman om livet i Buchis, medlem av The Untouchable kast. Det är hans lott i livet att vara en offentlig renare, sopa gator och toaletter i hans stad. Eftersom han har att arbeta med smuts, är han socialt förknippas med smuts och är därför förbjudet att röra en person av högre kast. I romanen är det tydligt hur fruktansvärt förtryckta medlemmar oberörbar kast är. När hans syster, till exempel, är antastad av en helig man, hon har absolut ingen möjlighet eftersom samhället inte accepterar att någon med en högre kast skulle nedlåta röra en oberörbar. Untouchable vann Anand en hel del beröm. I själva verket var utropat han som Charles Dickens i Indien.

Under många år flyttade Anand fram och tillbaka mellan Indien och England. Han blev en viktig person inom den indiska självständighetsrörelsen. Han fortsatte att skriva romaner, poesi, essäer, och även självbiografiska verk i många år. Några av hans senare romaner omfatta The Village, Svärdet och skäran, Across the Black Waters och privatliv, en indisk prins . Han grundade också Marg , en litterär tidskrift och arbetade som professor i ett antal universitet.

Mulk Raj Anand dog i Pune i en ålder av 99 den 28 september 2004.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.