Vem är Mother Goose?

Mother Goose är en ikon i litteraturen, i samband med både sagor och barnvisor. Moderna amerikanska läsare kanske är mest förtrogen med den klassiska boken av korta dikter heter Real Mother Goose först publicerades 1916. Många av dessa dikter är välkända anpassningar av dikter eller sånger för barn, långa föregick publiceringen av boken.

Hänvisningar till Mother Goose går tillbaka till det 17th århundradet, och vanligen ingår tanken att Mother Goose spunnet sagor förutom dikter. Alla berättelser är lämpligt för barn var enligt franske författaren Jean Loret i hans 1650 La Muse Historique , som Mother Goose berättelser. Detta tyder på att begreppet Mother Goose var väl känt, och att Mother Goose var huvudsakligen en galjonsfigur beskrivning av en viss genre av litteratur. Dikter av denna genre kom senare att kallas barnvisor, så som den berättas i barnkammaren av mödrar, fäder kanske, och ofta barnskötare eller barnflickor. Det finns flera hypoteser om att en verklig Mother Goose vid ett tillfälle funnits . Två franska drottningar före 12-talet ansågs av många vara Mother Goose. Det är starkt betvivlas. Annan vederläggas teori är att dikter skrivna av en 19th century amerikansk kvinna vid namn Elizabeth Goose. Denna urban legend var tillräckligt för att förtjäna den eventuellt icke-existerande Elizabeth en plats i Ripley's Believe it or Not! Museum som vax siffra. I detta fall tror inte det, många av de verk i Real Mother Goose kan spåras århundraden tillbaka.

Mer sannolikt var Mother Goose en hänvisning till varje jordbrukare kvinna som kan höja gäss, eller som kan ta hand om barn och samla dem omkring henne i flockar att berätta historier. Vissa har också föreslagit att Mother Goose är hedniska ursprung. Hennes costuming och utseende i illustrationerna förefaller en tidig modell för skildringar av häxor. Särskilt hennes spetsig näsa, glasögon och rödtunga hatt tyder på 1916 samlingen.

Ibland Mother Goose är bara framställs som en gås. Detta är definitivt en modern ta i linje med de många antropomorfa djur att underhålla moderna barn i böcker och på TV. Real Mother Goose publicerats i flera former behåller äldre illustrationer och förblir en härlig bok för barn. Det fungerar ofta som ett utmärkt sätt att lära riktigt små barn om poesi, och att hjälpa dem lära sig att memorera korta rytmiska dikter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.