Vem är Lyra Belacqua?

Lyra Belacqua är huvudpersonen i Philip Pullman's His Dark Materials fantasyromaner. Hon porträtteras som en feisty innehåller äventyrslystna unga brittiska flickan, som är föremål för en mäktig profetia och på vars skuldror framtiden för många universum.

Lyra lever i en värld som liknar vår egen, men med stora skillnader. Totalitära läroämbete härskar över allting, häxor och zombies existerar, vilket gör bepansrade björnar. Teknologin nivå generellt sett mer i nivå med den viktorianska eran i vår egen historia, men i vissa områden, såsom teoretisk fysik, teknik tycks ha utvecklats till nära vår egen nivå.

Lyra har uppkommit på grund av den fiktiva Jordan College i Oxford. Hennes pappa är den mäktiga Lord Asriel, och hennes mor är den beräkning Mrs Coulter. Hon är föremål för en profetia häxorna har som säger att hon är flickan "avsedd att få ett slut på ödet. " Som historien framskrider, får vi veta att det faktiskt Lyra är ett slags andra Eva, som kommer att frestas av en ny orm.

Hellre än att framställas som en dålig sak, dock, Lyra's Fall ses som något positivt. Det låter Dust som tycks ha en relation till medvetande, och som läroämbetets åsikter som en inkarnation av synd, att stanna kvar i världen. Det ger också universa att åter finnas i en jämvikt stat med varandra, snarare än tappa ned i avgrunden.

Under loppet av hennes äventyr från Jordan College, Lyra förändringar öden många hela världen drastiskt. Hon hjälper till att sätta stopp för arbetet i den allmänna Oblation styrelsen i bryta barn från sina demoner, och släpper de barn som hölls fångar. Hon hjälper bepansrade bära prinsen Iofur Byrnison återta sin rättmätiga tron som kung av panserbj? RNE. Hon biträder Kommer att hävda att det subtila kniv som tillåter honom att skära portaler i andra universum, och slutligen till att försegla varje hål. Genom att Will till dödsriket för att rädda en vän hennes, Roger, börjar hon en resa som i slutändan leder till befrielsen miljarder torterade själar. När hon upptäcker att myndigheten har i huvudsak varit låsa bort dödas själar kommer hon och strävan att finna en lösning. Slutligen upptäcker de att genom att skära ett hål i omvärlden, kan de själar fly och hitta sin frigörelse genom att lösa upp och bli ett med den större universum.

Lyra relationer henne daemon, Pantalaimon, är ett viktigt tema i boken. Pantalaimon porträtteras som både hennes själ, och hennes bästa vän, och hon måste brottas med frågan om förråda Pantalaimon genom att separera från honom för att uppfylla sitt tidigare löfte till Roger för att rädda honom. Pantalaimon kan ta många former i början av boken, när Lyra har fortfarande kvar sin oskuld. Slutändan avgör Pantalaimon i form av en tall Martin, en varelse i vessla familjen. Som demoner bosätta sig i en form som återspeglar deras mänskliga motsvarighet, detta hjälper konkretisera Lyra lite också. Pine Martins är glatt och lite knepiga, de är hårda fighters och klättra och band runt träd fritt. Detta tycks återspegla Lyra's Free Spirit och kurage.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.