Vem är Lord Voldemort?

Lord Voldemort är en viktig karaktär i Harry Potter-Fantasy-serien, skriven av JK Rowling. Han anses av många läsare som en personifikation av det onda, och spelar rollen av nemesis till Harry Potter huvudperson. Böckerna är inte mycket informativa om vem Lord Voldemort är, trots att hans gärningar är väl dokumenterade och diskuteras. Temat på gott och ont, som utspelar sig i böckerna är löst i en slutstrid mellan Harry Potter och Lord Voldemort i den sjunde och sista bok, Harry Potter och dödsrelikerna . i Harry Potter-böckerna, Rowling sätter upp en fantasivärld där en magisk gemenskap existerar sida vid sida med det riktiga. Majoriteten av trollkarlar och häxor vårdar, laglydiga människor, medan andra väljer att fortsätta "Dark Arts", magi som är avsedd att vara skadlig. Pursuit of the Dark Arts är ogillat av de flesta wizarding samhället. Lord Voldemort porträtteras som den ultimata utövare av svartkonster, vändt dominans både magiska och normal världar. Han väjer inte för någonting för att uppnå sitt mål, ägnar sig åt mord, tortyr, och handlar om girighet att föra sig själv och hans anhängare. I de fem första böckerna i serien, gjorde romaner förmedlar inte så mycket information om Lord Voldemort, som kallas "Den som inte skall heta" av Wizards. Det faktum att Lord Voldemort är ont, och att hans namn är ett anagram för Tom Marvolo Riddle, hans verkliga namn, är i stort sett alla att läsarna vet om honom. I den sjätte boken är dock mycket mer information om Lord Voldemort förflutna anges. Harry Potter går igenom en rad minnen med sin mentor och lärare, Albus Dumbledore, för att lära mer om Lord Voldemort i hopp om att besegra honom. I minnena, läsarna får veta att Lord Voldemort är barn till en häxa och en mugglarfödda, en medlem av den icke-magiska samhället. Häxan är medlem i en mycket gammal wizarding familj fallit i svåra tider, och hon förälskar sig i den mugglarfödda slutligen kasta en förbannelse på honom. Men överger mugglarfödda henne och hon dör som föder Tom Marvolo Riddle, som tas i ett barnhem. Det är klart från början att barnet är oroliga och udda, och detta bara blir mer uppenbart när en mycket yngre Dumbledore kommer att ta Riddle till skolan.

Minnena ge viktiga händelser från det förflutna av Lord Voldemort som ger ledtrådar till hans personlighet och åtgärder. De gör det uppenbart att Lord Voldemort är på en strävan efter odödlighet, och att han är en väldigt privat, oberoende person som bara bryr sig om sig själv. I sin kamp för odödlighet och dominans, blir Lord Voldemort mindre än mänsklig, och långsamt mer och mer ont. Harry Potter och Lord Voldemort först stigar kors när Harry är en baby och Lord Voldemort försöker döda honom, på grund av en profetia som tyder på att Harry får det en att stoppa Lord Voldemort.

Även om böckerna långsamt bygga upp till en slutlig konflikt mellan Harry Potter och Lord Voldemort, Harrys nemesis är långt ifrån enkel. Liksom andra onda karaktärer i böckerna, är Lord Voldemort inte endimensionell. Läsarna erbjuds glimtar av en svår förflutna som skapar en viss sympati för monstret att Lord Voldemort har blivit. Denna taktik är karakteristiskt för Rowlings böcker, som ofta ger djup perspektiv i tecken som annars skulle förefalla relativt enkelt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.