Vem är Lady Murasaki?

Lady Murasaki Shikibu var en japansk författare, en domstol dam i väntan, och anses av många vara världens första romanförfattare. Till skillnad från många kvinnor av sin tid, det sena 10 och tidiga 11-talet, fick Lady Murasaki en utbildning nästan motsvarar hennes samtida manliga kollegor. Hon studerade kinesiska med sin bror, inte trodde ett lämpligt ämne för studie för kvinnor. Vissa konton säga att hennes far beklagade att hon inte var en pojke, eftersom hon var snabbare inlärare än hennes bror När du är i sin 20-talet, var gift Lady Murasaki till en äldre släkting, och med honom fick hon enda dotter. Konton säger hon uppriktigt sörjde sin makes död, en man mycket nöjd med sin skrivförmåga och hennes skicklighet i att komponera Waka , en tidig japansk poetisk form. Uppgifter tyder på att hon hade börjat skriva sina berättelser Genji monogatari innan hon påbörjade sitt liv vid hovet efter makens död. Vad gör Genji utmärkande är att det har en central figur som sport med olika hovdamer i en mängd olika relaterade anekdoter. Sådana berättelser, när de var korta kallades ofta "pillow books" och lästes av damer och herre av den japanska domstol. Lady Murasaki inte tänker Genji att vara en roman. Faktum är att inget sådant ord som roman fanns i hennes livstid. Istället historierna skrevs ett i taget. De samlades i en enda volym under sin livstid, och var oerhört populär, läsa högt eller privat njöt.

Genji anses vara en av befälhavaren resultaten av japansk litteratur och märkt för sin ovanliga karaktär. Lady Murasaki var extremt intelligent och uttrycker sig med kvickhet och påhittighet. Detta står för romanens fortsatta popularitet och dess översättning till flera språk.

Lady Murasaki tjänstgjorde i domstolen som en dam som väntar på kejsarinnan Akiko och tros ha gått i pension möjligen till ett buddhistiskt kloster när hon var i hennes sent 50s. Domstolen hon beskrivit skulle snart genomgå enorma förändringar med den feodala militärregimen skapats av Shoguns, kallad shogunatet. Fortfarande även om den militära regeringen makten hennes arbete har aldrig varit föga uppskattad. Även originalmanuskript gick förlorade, finns manuskript av Genji som tros vara 12-talet kopior.

I kvinnors studier och i studier av litteratur, är Lady Murasaki en sticker och intressant figur. Hon levde helt klart en icke traditionella liv. Som Jane Austen gömmer hennes arbete under ett läskpapper när människor besökte, gömde Lady Murasaki henne överlägsen utbildning och sina kunskaper i kinesiska för att inte anses unladylike. En intressant titt på hennes liv är arbetsprogrammet 2000 Sagan om Murasaki av Liza Dalby, den första amerikanska kvinna att bli en Geisha. Detta är en fiktiv grund av de dagböcker som Lady Murasaki hålls, men hittades aldrig. Du kan också hitta många moderna översättningar av Genji monogatari .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.