Vem är Iorek Byrnison?

Iorek Byrnison är en karaktär i Philip Pullman's His Dark Materials fantasyromaner. Han är en bepansrad björn, och blir en vän till huvudpersonen, Lyra. Slutändan han kämpar på sidan av Lord Asriel mot myndigheten och himmelriket.

Iorek Byrnison är en panserbj? Rne, en av de stora bepansrade björnar Lyra's värld. Dessa är som väldiga isbjörnar, men få stå i motsättning tummar och är intelligenta och kan tal. De är mäktiga krigare och Metalsmiths och forma sitt eget rustningarna, som vida överträffar allt av män. Deras pansar fungerar som en slags själ för dem, ungefär på samma sätt en demon gärningar för människor i Lyra's värld. Den panserbj? RNE har mycket strikta idéer om ära och korrekt beteende, som ibland skiljer sig drastiskt från människor.

Den panserbj? Rne verkar också allmänhet är oförmögna att bli lurad. Som ett resultat, ligger de inte heller kan ha ljugit. Detta tycks vara fallet, utom när en panserbj? Rne har antagit mänsklig tullen så mycket att han blir mottagliga för lögner själv.

Iorek Byrnison gång var arvinge till tronen av panserbj? Rne på Svalbard. I sin ungdom, dock fick han i slagsmål med en annan stå över en kvinnlig. Unbeknownst till Iorek Byrnison, den andra björnen hade blivit drogad av Iorek rival Iofur Raknison, och så kunde inte tänka klart. Så det var att han vägrade att ge efter för Iorek Byrnison, och i raseri striden dödade Iorek andra bär, något som inte tillåts inom panserbj? Rne samhället. Av denna anledning gick han i landsflykt, och tillbakadragen, med hans vapen tas ifrån honom.

Iorek Byrnison gick på att bli en krigare för hyra, och i hans resor kämpade sida vid sida med den mänskliga Lee Scoresby i Tunguska kampanj. Lee räddade Iorek liv under den här kampanjen, och Iorek räddade Lees liv, skapa ett band som varade resten av livet. Någon gång under sitt liv legosoldat finner Iorek metall från en nedfallen meteor, Sky järn, och använder den för att återskapa hans rustning.

Iorek gjorde så småningom sin väg till mänsklig bosättning för Trollesund i Lappland, där han började dricka hårt. Manipulativa människor av Trollesund vann Iorek Byrnison s rustning medan han sov i en berusad dvala, och när han vaknade han förstört mycket av egendom i sitt raseri. Människorna tryckte sedan in honom i tjänst, till synes för att betala för de skador han hade orsakat, och höll honom druckit större delen av tiden.

När Lyra småningom anlände Trollesund hjälpte hon Iorek Byrnison återfå sin rustning och vinna sin frihet från människor. Iorek svor trohet till Lyra fram till slutet av hennes kampanj. Under loppet av deras resor, arrangerade Lyra för en kamp mellan Iorek Byrnison och usurpatorn av tron Svalbard, Iofur Raknison. I arrangera slaget visar Lyra dessutom skillnad från de flesta panserbj? Rne, är Iofur Raknison möjlighet att bli lurad. Så Iorek drar fördel av detta faktum, och besegrar honom i envig, blev kung av panserbj? Rne.

I senare böcker, fortsätter Iorek Byrnison att hjälpa Lyra i hennes strävan. Efter hålet mellan världarna öppnas, tar han sitt folk till Himalaya, i jakt på is som inte smälter. I slutändan, Himalaya visa sig vara olämpliga för dem att leva, och Iorek återvänder med sitt folk. Medan det dock hjälper han kommer reforging den subtila kniv, i processen varning både Will och Lyra att kniven har sina egna syften.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.