Vem är Holden Caulfield?

Holden Caulfield är huvudpersonen JD Salinger berömda coming-of-age roman The Catcher in the Rye (1951). Han är både en AntiHero , en huvudperson med kvaliteter i strid med den stereotypiska "heroisk", och en allemansrätten , vars erfarenheter är till viss del "universella", åtminstone i sin respektive kultur. Holden Caulfield förekommer också i några av Salingers noveller, fast han är mest känd som berättare av The Catcher in the Rye .

Vid tiden för händelserna i The Catcher in the Rye , varav de flesta span två dagar, är Holden Caulfield 16 år gammal. Romanen äger rum strax före vintern paus och Holden Caulfield har blivit utslängd av sin förberedande skola. Han lämnar skolan en dag för tidigt och tillbringar två dagar i New York utan att berätta för någon var han är, men han möter i hemlighet med sin lilla syster två gånger i hela romanen. I slutet av romanen, beslutar Holden Caulfield att lifta väster, och det är underförstått att han berättade från ett mentalsjukhus i Kalifornien.

Holden Caulfield är en opålitlig berättare , en litterär enhet där berättaren är motsägelsefull och läsaren kan inte ta hans eller hennes ord till nominella värdet. Under Catcher in the Rye , räls Holden Caulfield mot "phoniness" och vad han ser som hot mot oskuld, personifierat av sin lillasyster Phoebe, men han är knappast en modell karaktär i något av dessa avseenden. Holden Caulfield moraliska normer är hopplöst höga, men inte använda dem för sig själv. Hela romanen, framstår han som en alienerad, desillusionerad och cynisk karaktär.

Holden Caulfield är både en av de mest minnesvärda karaktärerna i svensk skönlitteratur och en av de mest kontroversiella. Som en anti-hjälte, han liknar Travis Bickle i 1976 års film Taxi Driver . Båda dessa tecken fungerat som en inspirationskälla för kända mördare, och The Catcher in the Rye har ofta förbjudits på grund av rädsla för att den glorifierar kriminalitet och en sinnesrubbad person. Däremot har många människor har inspirerats av Holden Caulfield i en mer positiv bemärkelse, och han refereras i otaliga konstnärliga verk, från litteratur till TV, rockmusik, och tecknade filmer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.