Vem är Gordon Gekko?

"Girighet, i brist på ett bättre ord är bra. " Detta är bara en linje från en film som skulle PERSONIFIERA en viss grupp människor under 1980-talet. Det var som yttrats av den fiktiva karaktären Gordon Gekko i 1987 Oliver Stone film Wall Street. Det blev mottot för många människor i det sena 1980-talet blev deras credo tillsammans med linjer som är "Lunch för mesar "och" Money never sleeps. "

Michael Douglas, i sin första stora tungvikt roll spelade skurk i designer kostymer, Gordon Gekko. Rollen som Gordon Gekko, den skuggiga corporate raider, nettas honom en Oscar för bästa skådespelare. Charlie Sheen spelade Gekko naiva unga skyddsling, Bud Fox, en man som får allt han vill ha men får veta det så småningom ett högt pris att betala. Men det var skurkaktig Gordon Gekko som var en inspiration till unga börsmäklare och handlare, inte Bud Fox.

direktör Oliver Stone avsedd för filmen är en moral bit. Han ville publiken att fråga hur mycket de var villiga att betala för sina drömmar. Men budskapet fick skev längs vägen och många tyckte Gordon Gekko vara en inspiration. Han var någon som följde efter och fick allt han ville, oavsett hur många liv som förliste i processen.

grundades karaktär Gordon Gekko på om företagens Raider Ivan Boesky. Boesky gav ett liknande tal om "Greed is good" tema år 1986 vid The Business School på Berkeley campus vid University of California. Filmen sågs som en utmärkt bild av hur verksamheten bedrevs i finansiella institutioner vid den tiden. Insiderhandel och skumma affärer gjorde ungdomar mycket rik, mycket snabbt. När börsen kraschade 1987, sågs Stones film som profetiska. Den karaktär Gordon Gekko var inte bara förföriskt på film, men han blev snart en förebild för alla bli rik snabbt köpmannen, eller det ultimata alfa hane som hade allt han ville, flög i privata jetplan och tjäna pengar genom att skapa någonting. Även utformad som en moral berättelse, i slutet av filmen är det Bud Fox som till slut hamnar i fängelse, inte Gordon Gekko. Gekko har till synes lura alla och endast förlorat ett par miljoner dollar.

Michael Douglas och Oliver Stone överraskades både människors reaktion på Gordon Gekko. Douglas hävdar att många mäklare synsätt honom fortfarande säger att hans skildring av Gekko är anledningen till att de blev mäklare. Med skandaler som Enron och olagliga affärer fortfarande i nyheterna, verkar det som att mycket lite har förändrats sedan 1980-talet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.