Vem är Frodo Baggins?

Frodo Baggins är en av de centrala, om inte hävdas huvudpersonen i JRR Tolkiens bästsäljande bok, Sagan om Ringen . Han är en intelligent, behaglig Hobbit, som ärver den onde Dark Lord Saurons Ring of Power. Han måste göra det plågsamma beslutet att försöka förstöra ringen genom att ta det från sin älskade hem i Fylke till Saurons onda landet Mordor, så han kan om möjligt, kasta ringen i djupet av eldiga Mount Doom.

Det finns några viktiga saker om Frodo Baggins, som måste avvecklas särskilt för dem som bara känner till Peter Jacksons film versioner av Tolkiens böcker. Första att även hobbits tenderar att ha längre liv än människor, och ser yngre ut mycket längre (vilket förstärks genom att bära Saurons ring), Frodo är inte bara en unge. När Tolkiens bok öppnas, är Frodo om att fira sin 33. Födelsedag, den typiskt år för kommande ålder för hober. Han var 50 när han ger sig iväg på sin farofyllt sökande, ett eko av den ålder hans farbror Bilbo (egentligen en kusin) var när Bilbo började hans "äventyr" i prequel boken The Hobbit . Det finns mycket i karaktär Frodo som är beundransvärd, och hans resa fortsätter, blir hans figur tydligt kristuslika. Han är klart och fullt medveten om att han offrar sig själv i hopp om att världen kommer att sparas. Som en hob, börjar han Tolkiens bok beskrivs som något skiljer sig från andra hober. Under ledning av Bilbo, Frodo har lärt sig några alviska, och trollkarlen Gandalf beskriver sitt sinne som "snabba", inte alltid är fallet med hober, som kan vara helt enkelt folk. Även om han älskar Shire, hans hemland är han söndersliten av en önskan att gå äventyr som Bilbo gjorde, och trots att han har många Hobbit egenskaper som en god känsla för humor och en kärlek till svamp, har han mer av en tänkande och äventyr anda. Som Tolkiens roman framskrider, Frodo Baggins allt testas särskilt av det fortsatta behovet av att bära fiendens ring, som fördärvar allt som kommer i kontakt med det. Hövdingen behovet av Frodo är att förbli så fri som han kan i denna skamfläck, och har den mentala styrkan att slutligen kasta ringen borta. Detta är ingen lätt uppgift, eftersom innehav av ringen är inte bara korrupt men också beroendeframkallande. på sina resor, är Frodo i sällskap med sin trogne tjänare Sam Gamgee, och senare styrs av tidigare ring bärare och desperat varelsen Gollum. Jungiansk tolkning av Gollum /Sméagol skulle helt klart kalla Gollum Frodo skugga. I de flesta andra tolkningar är Gollum bara klar fingervisning om vad Frodo skulle bli om han valde att göra anspråk på ringen för sin egen. Förbli Frodo Baggins och motstånd som Gollum är en oerhört svår uppgift.

Men Gollum tjänar Frodo, i vissa fall mycket bra. Det bör mindes att Gollum och inte Frodo är ytterst ansvarig för ringen förstörelse, och vidare att Peter Jacksons filmatisering återigen veers från originalet. När Gollum griper ringen från Frodo genom att bita den stackars hobbit finger off, svarar Frodo inte med våldsam handling eller gärning. Istället faller Gollum i sin galenskap och jublande glädje över att få ringen dansar för nära kanten av Mount Dooms vulkan och in Frodo inte tvingar in honom

för skatt på slutet, gör upplevelsen att bära ringen återvänder till Fylke och bor där alltför svårt för Frodo Baggins. Istället för kvar i Shire, som Frodo tror han sparade för andra, inte för sig själv, lämnar han med det sista av alverna för att gå till Gray Havens. Han har gått från mark älska hobbit till en av de stora hjältarna i skönlitteratur, och hans slut är både passande och sorgliga. The Gray Havens tyder odödlighet, och kanske Tolkien föga visste att hans karaktär skulle bli nästan odödlig av många läsare som har samlat sitt arbete. Frodo kombinerar yttersta självuppoffring med bestående kärlek, och är därmed att vara omhuldade, liten till växten, men oändligt stora i anden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.