Vem är E. E. Cummings?

E. E. Cummings var en amerikansk poet, essäist, dramatiker, författare och målare känd för sina okonventionella använda grammatik, kommatering och språk. Även hans namn gör att många människor bilden ett konstigt utseende dikt full av bindestreck, parenteser och inkonsekvent kapitalisering, och mycket av Cummings arbete var mer konventionell form, även om hans syntax var alltid egenartad. Han myntade ofta ord eller associationer fraser, såsom dy-läcker och godis lysande , som används och språk som ofta för dess ljud som för dess innebörd. EE Cummings var en av de mest populära och inflytelserika amerikanska Poets of the 20th Century.

föddes Cummings i Cambridge, Massachusetts den 14 oktober 1894, son till en Harvardprofessorn och unitarier minister, Edward Cummings, och hans fru, Rebecca. Cummings far stödde hans litterära böjelser, och den unge Cummings var Penning poesi av tio års ålder. Hans tidiga dikter och berättelser som publicerades i hans grundskolans litterära tidskriften.

E. E. Cummings Harvard från 1911 till 1916, tjänar en magisterexamen i engelska och antikens kultur. Under sina studier, publicerades hans litterära verk i Harvard Månadsvis och Harvard Advocate . 1915 upptäckte Cummings arbete avant-garde författare som Gertrude Stein och Ezra Pound, som skulle ha betydande inflytande på hans stil. Han levererade en början adress på hans examen i ämnet avant-garde poesi.

Efter studierna värvning Cummings i en europeisk ambulans kår, men hans uppdrag var försenat i fem veckor grund av ett administrativt misstag. Han tillbringade den mellanliggande tiden i Paris, där han utvecklade en livslång kärlek. Fem månader efter börjar arbeta som ambulansförare, greps Cummings tillsammans med en kompis, William Slater Brown, misstänkt för spioneri. De båda begravdes i ett fångläger i Normandie i tre och en halv månad. Cummings skulle senare skriva om sina erfarenheter av sin roman det enorma rummet .

Kort efter sin återkomst till USA på nyårsdagen 1918, EE Cummings blev inkallad i armén och tjänade i Massachusetts för större delen av året. Under 1920-talet och 30-talet, fick Cummings berömmelse som författare och rest i världen, uppleva olika kulturer och möta konstnärer karl. Han tillbringade större delen av sin tid i New York och Paris, men också besökte Sovjetunionen, Nordafrika och Mexico. Under denna period arbetade han också på personalen vid Vanity Fair som illustratör och essäist.

1926, Cummings föräldrar var i en stor bilolycka, och endast hans mor överlevde. Cummings skrev om sin far och hans död i många av hans verk. Cummings "uppfostran var mycket inflytelserik under skaldens liv. Inte nog med att hans far uppmuntra hans konstnärliga arbete, men han har också skapat en djup och livslång andlighet i sin son. var Cummings kort gift två gånger, för nio månader 1924 till Elaine Orr och under tre år till Anne Minnerly Barton början 1929. Han hade en dotter med sin första fru, som heter Nancy och född fyra år före äktenskapet, men han hade inte kontakt med henne i över 20 år efter skilsmässan. 1932 träffade Cummings modefotografen och modell Marion Morehouse, och de två bott tillsammans för resten av Cummings liv.

fick Cummings en plats som sedermera professor vid Harvard University 1952 och gav en serie föreläsningar. Han tillbringade sina sista år reser och tala offentligt. E. E. Cummings avled den 3 september 1962. Han vann över tio utmärkelser för sitt litterära verk under sin livstid, och hans dikter fortsätter att vara populär och ofta anthologized.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.