Vad korrekturläsare?

För många människor, stavning, interpunktion och grammatik är en källa till ständig irritation. Hur många gånger har du skrivit en akademisk uppsats eller affärsbrev bara för att finna pinsamt misstag att stavningskontrollen inte har fångat? Den stavningskontroll på en dator är mycket användbara, men det kommer inte att kunna upptäcka varje stavning och grammatiska fel. Det är här ha en egen personlig team av korrekturläsare kan komma väl till pass. P

Korrekturläsare är utbildade i att upptäcka grammatik, interpunktion eller stavfel i skriftlig kopia genom att snabbt skanna av sidan. Korrekturläsare har vanligtvis sitt arbete på två sätt. Ett sätt är att jämföra bevis handlingar mot original och markera eventuella skillnader de hittar. De har ibland en person läsa högt ur den ursprungliga medan jämföra bevisen.

Korrekturläsare också läsa kopia på egen hand utan något att jämföra det med, utförsäljning av fel de hittar på den skriftliga sidan. Utbildade korrekturläsare signal felen med märken på sidan. Dessa märken är standard varumärken används av korrekturläsare, men de kan också förstås av skrivare och författare.

De flesta korrekturläsare har också sin egen uppsättning handböcker som de använder vid kontroll av fel. De hänvisar till ordböcker för att kontrollera okända eller ovanliga ord. De använder även uppslagsböcker som förklarar varierat utbud av korrekta grammatiska användning. Dessa är till stor hjälp när korrekturläsare har bara original att arbeta utifrån.

Om en korrekturläsare arbetar för ett visst företag eller kund, kan han eller hon måste kontrollera att texten är skriven på klientens standardriktlinjer. Bolaget har vanligtvis en stil guidebok som är specifika för deras företag. Korrekturläsare kontrollera författarens exemplar till att det är skrivet strikt till dessa riktlinjer. Om det inte får korrekturläsare kontakta författaren och ställa frågor om inkonsekvenser i stil. Fel kommer då att märkas och skickas tillbaka för korrigering.

Med intåget av Internet och distansarbete, har den flexibilitet som erbjuds genom korrekturläsning bli lockande för många människor. Människor kan träna som korrekturläsare på college, eller via någon av de många natt-klasser och kurser Internet finns i ämnet. När utbildningen är klar, korrekturläsning är ett arbete som kan utföras i en traditionell arbetsmiljö eller lika gärna hemifrån. Många stora och mindre företag gården denna typ av arbete för utbildade personer. Det är ett perfekt jobb för bo-at-home föräldrar, eller vem som helst som vill tjäna lite extra pengar med mycket lite overhead.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.