Vad är kroppsspråk?

Kroppsspråk är en del av icke-verbala språk. Det finns saker som hållning, gester, ansiktsuttryck, och även små saker som är knappt synliga som en kort axelryckning av bogen eller nicka på huvudet. Vi kommunicerar ofta både kroppsliga och verbala och uppskattningsvis 70% av vad vi kommunicerar kan vara icke-verbal. Icke-verbala språket är en ännu större kategori än kroppsspråk och innehåller saker som tonfall. Det finns många sätt att lära sig att tolka kroppsspråk, men det måste förstås att det är ofta specifika för en kultur. Till exempel i USA vi vinka adjö med handflatan vänd mot personen vi vinkade till, och fingrarna kan öppna och stänga. I andra kulturer, vinka adjö kan förekomma med handen handflatan upp mot himlen, och fingrarna öppna och stänga. Att människor i USA, kan detta se ut som en gest att be någon tillvägagångssätt snarare än att vinka adjö.

Men eftersom de flesta av oss bor i ett område där kroppsspråk kan likna bland människor är det viktigt att veta att du kan kommunicera mycket av hur du gest, vad du gör med armarna när du sitter eller står och pratar med någon annan, och även vad din hållning kan säga. En person i stora delar av USA som sitter med händerna i kors över bröstet, och med korslagda ben, kan vara att skicka ett oavsiktligt budskap om att de är egentligen inte kan prata. Vissa människor är bra på att läsa dessa typer av meddelanden, och vi måste vara försiktiga med vad vi kan förmedla, särskilt när vi bedöms, särskilt saker som dating eller anställningsintervjuer.

Ögonkontakt är en annan viktig del av kroppsspråket i stora delar av västvärlden. Ser någon i ögonen tillräckligt men inte för mycket kan det betyda att du är direkt och rättfram. Kringgå ögonkontakt kan säga att du är blyg eller är vilseledande, eller alternativt, kan det förmedla förargelse eller avsky med någon.

Hur vi gest kan berätta för folk vilket förtroende vi har, eller om vi är lite för eftertryck i våra åsikter. Huge gester kan betyda att vi har något att bevisa. Måttlig gestikulerande kan bara föreslå att vi är engagerade och trygga i vad vi har att säga.

Även hur du vrider på huvudet, ryckte, gäspa, titta på din klocka kan alla vara former av icke-verbal kommunikation att sända tydliga signaler till andra människor. Om möjligt, aldrig titta på klockan eller klockan ovanför huvudet när du sitter i ett möte med din chef. Det kan sända ut budskapet att du är uttråkad, vilket är inte en positiv signal att skicka. Det skulle vara omöjligt att beskriva alla de sätt vi använder icke-verbalt språk, men det är viktigt att komma ihåg att icke -verbalt språk är inte nödvändigtvis universell. Om du observerar kroppsspråk att stänga tycks anse kulturella och regionala skillnader som kan stå för det. Du kan även notera att familjemedlemmar har liknande gester som inte är så vanliga på andra håll. Men det kan vara bra att veta vad du säger, och det finns kanske böcker och webbplatser som kan hjälpa dig att tolka några av de sätt du skicka icke-verbala budskap till de flesta av er kultur.

Om du tror verkligen ditt kroppsspråk är avstängd eller behöver förbättras, plockar upp en bok om icke-verbal kommunikation kan hjälpa till. Du kan också videoband dig själv och titta på hur du rör gest, sitta och stå för att se om du skickar meddelanden som du egentligen inte menar. Confident kroppsspråk som är gemensamma för en kultur man kan lära sig och kan få dig att vara mer säker eller direkt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.