Vad är ett fonogram?

Ordet fonogram betyder ordagrant ljud skriva: det är ett ljud som har egna skriftliga symbol. Det är en term som myntades i mitten av 1800-talet av Isaac Pitman, en stenografi expert och lärare. Själva ordet mest troliga är baserad på den då populära ord telegram. Sedan dess har det blivit ett viktigt verktyg för undervisning och lärande att läsa. När eleverna lär sig att läsa, brukar de börja koppla vad de ser på sidan med ljud de hör. Enskilda bokstäverna i alfabetet inte längre fungerar separat då de arbetar tillsammans för att bilda ord. Avkodning dessa ord snabbt vanligtvis är det första steget i behandlingen. Fonogram ljud bidrar till att skapa den mentala kopplingen mellan enstaka bokstäver och hela ord. Varje bokstav i det engelska alfabetet är ett fonogram. Det är ett ljud som är representerad i skrift. Många ljud på engelska uttrycks genom en kombination av bokstäver i grupper. En grupp av bokstäver som står för ett ljud är också ett fonogram.

fonogram kan ha en, två, tre eller fyra bokstäver. Var och en representerar minst ett ljud. När de väl är rotade i huvudet på en elev, blir förhållandet mellan ljud och symbol andra natur. Undervisning Det var en gång en obligatorisk del av varje grundskolan läroplan. Lära dem var lika viktigt som att lära sig multiplikationstabellen. har gemensamma fonogram samlats in listor för användning i läsning och skrivning undervisning. Wylie och Durrell lista, publicerades 1970, innehåller 37 av dem. Den Ayres List och reviderade Ayer's List har vardera mer än dubbelt så många. Andra exempel Montessori, Orton-Gillingham, och Romalda Spalding listor. är Dessa listor ofta anpassade till spel och bildkort. Några listor har också anpassats till att omfatta ord familjer. Ordet familjer är viktiga delar av många populära barnböcker, särskilt sådana som Dr. Seuss.

Dr Seuss används fonogrammet som grund för några av hans mest populära verk. Ordet familj "-at" innefattar orden bat, katt, fett, mössa, mat, råtta, satt, svt, chatt, platta, spottade, och det. Många läsare kommer att känna igen dessa ord från den klassiska favorit Katten i hatten . Många andra böcker för barn innehåller ett lysande exempel, liksom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.