Vad är en smart Aleck?

En smart Aleck, ibland stavat smart Alec, är någon som själv säkerställs ända till oförskämdhet. Termen används oftast för att beskriva någon som är irriterande eller själv rättfärdig, och ibland innebär att någon är för smart för sitt eget bästa. En annan vanlig term för samma slags person är "wiseguy" med båda termerna att lägga en något ironisk böjningsformer allmänt goda ideal som att vara smart och klok.

Många undrar om det fanns en ursprunglig Aleck för vem frasen heter, och svaret är ja. Som så sällan händer med slang, är historien om "Smart Aleck" faktiskt relativt lätta att spåra, tack vare insatser av flera historiker som var nyfikna på den ursprungliga Aleck också. Sökandet efter den första smarta Aleck underlättas av väl bevarade register, som följde de första Aleck tillbaka till 1800-talet. Den första Aleck var Aleck Hoag, en bondfångare i New York som tycks ha fungerat på 1840-talet. Aleck var en hallick, och han använde verksamhet av sina kvinnor att skörda extra inkomster genom ett system som kallas "panel spelet. "Aleck skulle vänta tills kunden var upptagen sov eller på annat sätt, och då skulle han smyga in i rummet för att stjäla kundens plånbok och värdesaker. Låntagare fick klokt att detta system, och de började blockera dörrar med stolar och bord. Som svar, Hoag byggd falsk väggkonstruktioner som skjuts åt sidan så att han kan komma in i rummet utan att ange dörren. Detta särskilt smart Aleck betraktas som en klok kille av flera skäl. Han undvek uppenbarligen fånga tillräckligt länge för att utveckla ett ganska komplicerat system för att befria människor deras pengar och värdesaker. Han har också öppet skröt om panelen systemet, visar det för nyfikna besökare. Dessutom Hoag också försökt att undvika att betala polisen deras klippa, och "Smart Aleck" kan faktiskt har sitt ursprung i Constabulary. Det tog inte lång tid för Hoag att bli kända, och "Smart Aleck" var en vanlig term i 1860-talet slang.

Som en allmän regel, "smart Aleck "är inte ett gratis sikt. En smart Aleck tenderar att vara fet och ganska kaxig om det, och dessa egenskaper tenderar att inte passa i många samhällen. Termen kan användas nedsättande, i hopp om att uppmuntra någon till reformer, eller den kan användas med hänvisning till någon som är i huvudsak oförbätterlig, som en varning till personer som kan ta itu med den personen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.