Vad är en Spin Doctor?

Termen Spin Doctor blev en gemensam Utöver vårt språk under 1980-talet. Dess exakta ursprung är osäkert, men Spin Doctor används ofta för att beskriva PR-experter samt politisk eller juridisk företrädare vars jobb det är att placera en "positiv spin" på händelser eller situationer. Verbet spin doctoring används också för att beskriva arbetet i en Spin Doctor. Om vi styr spelet, eller riktning, av ett objekt, vi visar sidor av det vi vill visa utan avgivande ljus på resten. En spin läkare använder spin kontroll framhäva eller överdriva den mest positiva aspekten av någonting. Exempelvis cigarett företag säljer kända för att vara skadliga, vilket kan göra dem illa. Men om de även erbjuda finansiering för välgörande händelser, eller bygga gemenskap lekplatser, kan detta få dem att se bra. Sådana exempel på "företagens sociala ansvar" ge corporate Spin Doctors positiva aspekterna av cigarettillverkaren att främja till allmänheten via media.

Vissa PR-företag förteckning spindoctoring direkta som en av de tjänster de erbjuder, medan andra använder sådana uttryck som "omvandling strategi" eller "image transformation. "Detta är jämförbart med" döpa "som görs med produkter som inte säljer bra för att sälja dem. Företag och politiska organisationer behöver också en snurra läkare att" sälja "sina uppdrag och idéer för allmänheten. Till exempel, när US Department of Homeland Security, som bildades efter händelserna den 11 september 2001 inte fick så mycket positiv allmän reaktion som ursprungligen hoppats, anställdes samma organisationsnummer branders bakom FedEx namn förnya avdelningen.

Spin doctoring är inte propaganda. Propagandakampanjer inte bara försöka övertyga genom omprofilering av en spin läkare, men lägg till vilseledande inslag av "psykologisk krigföring". Svart propaganda är propaganda som görs för att se ut som det kom från fienden och så skyddar sina källor om och när den ligger någonsin blir utsatt. Grå propaganda uppstår när den verkliga orsaken är utelämnat som i exemplet på Radio Free Europe. Radio Free Europe presenterades för allmänheten som en plattform som drivs av fria demokratiska röster mot kommunistisk propaganda och folk trodde på det. New Jersey senator Clifford P. mål medgav senare Radio Free Europe var faktiskt en propaganda som drivs av CIA.

En spin läkare måste hålla reda på all publicitet, såsom tidningsartiklar, av organisationen han eller hon företräder. Information om allmänna trender och uppfattningar är bra att en spin läkare bedöma potentialen allmänhetens reaktion på en händelse. Tidsplanering är helt avgörande för en spin läkare som en händelse skall offentliggöras på ett positivt sätt innan någon annan kan få till det första och rapportera all information som allmänheten kan tänka negativt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.