Vad är en Scriptorium?

En Scriptorium är en lokal avsedd för att kopiera böcker. De flesta använder termen i betydelsen av ett rum knuten till biblioteket i ett medeltida kloster, där munkarna skulle kopiera böcker för hand. Med tillkomsten av tryckpressen var Scriptorium inte längre nödvändigt, eftersom böcker kan vara massproducerade om pressen.

historia scriptoria är förmodligen lika gammalt som det funnits skriftliga världen, eftersom så länge folk har skrivit dokument, har andra folk velat läsa dem. Utan flera kopior av en bok, manuskript, eller spela in, skulle det vara svårt för människor att få tillgång till materialet, eftersom de hade behövt för att resa till den plats där den lagras. Genom att anställa människor att transkribera skriftligt material, förmögna privatpersoner och institutioner skulle ha sitt eget exemplar av angelägna texter. Genom den 3: e århundradet var kristna kloster byggs med scriptoria eller nischer kopiering och faciliteter utan att utrymmet för en Scriptorium skulle uppmuntra munkarna att kopiera böcker i sina celler. Bevis tyder i själva verket att de flesta kloster saknade en hel Scriptorium, och att sådana utrymmen var troligen tillfällig, som används vid den tidpunkt då biblioteket byggdes upp och sedan konverteras till annan användning. Vissa kloster, gjorde dock ett levande från att kopiera skriftligt material, med en anställd som kallas armarius övervaka dubblering av skriftligt material.

På 13-talet började Scriptorium att passera behörighet i kyrkan. Secular kopia rum uppstod i vissa städer, med en del frilansande avskrivarnas arbeta hemifrån. Detta gjorde skriftliga material ännu mer tillgänglig för medlemmar av allmänheten som kunde läsa. Traveling avskrivarnas kunde också låta sig se skriftligt material i privata bibliotek och samlingar, stanna tills deras exemplar var slut och ibland utbyta tillgång till andra böcker och manuskript i handeln.

När varje bok är skriven för hand, att kopiera en bok åt upp en betydande tid. Skriftlärda och avskrivarnas dekorerade också sitt arbete, skapa upplysta bokstäver, lägga till illustrationer, och generera påkostade avser att skydda sina färdiga bitar. Böcker och manuskript förvandlas till konstverk i en Scriptorium, med några kloster och enskilda munkar blir känd för den höga kvaliteten på det arbete de produceras. Några mycket fina exempel på handskrifter produceras i scriptoria kan ses på displayen på museer runt om i världen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.