Vad är en Schibbolet?

En shibboleth är en unik metod som kan användas för att skilja mellan olika etniska, sociala, kulturella och regionala grupper. Oftast människor använder denna term i förhållande till språk, talar om ord och metoder för uttal som är unika. Däremot kan ett shibboleth ta sig olika uttryck, från ett delat minne av en gemensam upplevelse som att gå på samma skola till ett specifikt sätt att klä sig.

Denna term har sina rötter i Bibeln. Det finns en berättelse i boka domare där det finns en kamp mellan Efraims stam och folk i Gilead. De Gileadites har segrat, och de tar kontroll över floden Jordan för att förhindra att efraimiterna från att passera över. Att skilja mellan infödda Gileadites och efraimiterna låtsas komma från Gilead, alla som vill ta sig över floden presenteras med ett test fras: det hebreiska ordet för "torrent. " Folket i Gilead använt ett "sh" uttal, säger " shibboleth ", medan efraimiterna sade sibboleth," saknar den mjuka "sh" och blev omedelbart identifierbar. En rad exempel på demoner finns över hela världen. I den arabisktalande världen, till exempel, använder egyptierna inte hård "J" ljud som andra arabisktalande, så säger de många viktiga ord mycket annorlunda. British talare tala om "kasta-yooling" någonting, medan amerikanarna "skej-ool. " Människor från vissa delar av världen avstå från att äta tomater, tittar på dem med djup misstänksamhet, medan andra njuta av dem. I New York, du står "on line", men överallt annars i den engelsktalande världen, människorna står i linje. "Mammal ägare känna igen varandra genom den gemensamma shibboleth av sällskapsdjur hår på kläder, medan personer som har haft samma kirurgi identifiera varandra genom sina ärr.

Historiskt har schibboleth ofta använts som lösenfraser, precis som i Bibeln. Soldater i samma enhet, till exempel kan använda en obskyr del av inhemska slang som shibboleth. Schibboleth kan också spela en mer subtil social och kulturell roll. Exempelvis människor med viss accent ofta ha tillgång till högre sociala kretsar eftersom de delar schibboleth gemensamt med människor i dessa kretsar, och personer med accenter i samband med de lägre klasserna är undantagna.

är tullens överdrivna i vissa kretsar för att få folk att känna mer kopplade till varandra. Många universitet och högskolor, till exempel, har unika slang, fraser och andra seder som akademiker kan använda för att lätt identifiera varandra. Plagg såsom skola band kan demoner, agerar som hemliga koder för att förmedla information utan att uttryckligen ange det.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.