Vad är en Play-Novella?

play-novell är en unik litterär form som utvecklades till stor del av amerikanska författaren John Steinbeck. Steinbeck är känd för sina romaner om erfarenheter från arbetarklassen amerikaner. Han är särskilt känd för sina romaner Of Mice and Men, Pärlan, och Vredens druvor . Många Steinbeck läsare är inte medvetna om play-novell form, trots Of Mice and Men följer denna form.

Pjäsen-novell är en roman som existerar, som en lek, i antingen tre eller fyra stora band. Generellt sett är romanen skriven på ett sätt som gör det verkar ungefär som en lek. Dialogen följer theatric former och scener är inställda på liknande sätt som författarna beskriver ett skede före uppskjutning i den dialog och handling. Böcker i play-novell form även förhöjd former av drama och ritualer som är tänkta att översätta på scenen. Of Mice and Men, The Pearl, The Moon is Down, och Burning Bright är alla exempel på romaner som Steinbeck skrev i play-novell form. En av de viktigaste egenskaperna hos en lek-Novella är längden. Eftersom novellen är tänkt att översätta på scenen, är det ungefär samma längd på en pjäs. Dessutom är det play-novell ofta bygger på dialog och handling. Psykologiska romaner, där den huvudsakliga handlingen äger rum i sinnet av huvudpersonen eller tecken är svåra att anpassa sig till scenen eller skärmen. Därför play-noveller är i allmänhet full av dialog och handling.

Även om mycket av författarens arbete har anpassats för filmer, är Burning Bright den enda Steinbeck play-novell som följdes av en teatral tolkning strax efter publiceringsdatum. Även många av de filmer baserade på hans romaner hade Steinbecks välsignelse, han faktiskt arbetat med teater produktion av Burning Bright . Pjäsen-novell form, enligt Steinbeck, var tänkt att ge låtar som kunde läsas som om de vore romaner och romaner som kunde läsas som spelar.

Men Broadway-versionen av Burning Bright , som debuterade i 1950ss, var en fullständig flopp. Hela produktionen var skrotades efter bara 13 föreställningar på grund av dåliga recensioner och närvaro. Sedan ridån stängt den första produktionen av Burning Bright , har få direktörer tacklat play-novell. Även om det finns ett antal romaner som passar in i play-novell genre, Steinbeck var en av de enda författarna att arbeta intensivt på denna blankett. För detta är han till stor del krediteras med formuläret.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.