Vad är en Oxfordian?

Oxfordian teori om upphovsmannarätt föreslår att spelar tillskrivs William Shakespeare skrevs faktiskt av Edward de Vere, earlen av Oxford. Oxfordian forskare menar att det ödmjuka och relativt unschooled bakgrund av Shakespeare sannolikt inte har rätt verk av dessa historiska och litterära omfattning. De kopplar Edward De Vere till arbetet på grund av hans omfattande resor över hela Europa och vissa inspelade bevis på att De Vere kan hemlighet skrivit dikter och pjäser. Oxfordians är häftigt motstånd från Stratfordians, som har att Shakespeare i Stratford verkligen var författare till låtar under eget namn. En central teori om Oxfordians är att Shakespeare's writing förändrats dramatiskt efter 1604, det år då jarlen dog. Fram till denna tidpunkt hade Shakespeare i Stratford producerades minst två låtar per år, men stannade plötsligt år 1604, enligt historiska dokument. Denna teori är ofta ifrågasatts av Stratfordian forskare och särskilt hänvisa Stormen, som vissa anser vara baserad på rapporter från ett skeppsbrott 1609.

Enligt den Oxfordian teorin skulle Edward De Vere har den stora omfattningen av kunskap som krävs för att skriva alla Shakespeares pjäser. Han tillbringade flera år i Italien, där många av de pjäser som satts upp. De städer som De Vere förmodligen besökt alla används som inställningar för Shakespeares dramer. Inget tyder på att Shakespeare i Stratford någonsin lämnade England, men De Vere resor kan ha gett honom stor insikt i italienska livet.

Trots att hans arbete var gynnad av kungligheter, var den historiska Shakespeare en ofrälse vars kunskaper om domstol livet kan bara ha varit perifer. Det finns inga bevis för att han någonsin haft någon direkt interaktion med Royal siffror. De spelar för England gör ofta införliva intim kännedom om hovlivet och ofta parallella politiska tvister samtida med författaren. De Vere, den Oxfordian förespråkarna antyder, skulle ha haft daglig exponering för domstolen Elizabeth och varit mer kvalificerade att skriva om det. En populär teori att Shakespeare från Stratford använde De Vere som en täckmantel för hans arbete. Dramatiken ansågs inte en godtagbar verksamhet för adeln, och många domstol författare används pseudonymer för att skydda deras identiteter. Oxfordians ibland hävdar att De Vere används Shakespeares verksam koncern, The Lord Chamberlain's Men, som ett sätt att hans låtar producerade anonymt, så att en skådespelare som heter Shakespeare att ansöka om en kredit för arbetet.

Mycket av Oxfordian teori är bygger på idén att Shakespeare utbildning var osannolikt att ett så brett spektrum av kunskap. I de få uppgifter som finns, är Shakespeare sägs ha haft mycket lite lärande, möjligen bara motsvarar elementära lektioner i läsning, skrivning och matematik. De Vere, eftersom adeln skulle ha fått omfattande handledning kompletteras med europeiska reseindustrin. Denna teori är särskilt uppskattat av Stratfordian forskare, som hävdar att de flesta av Shakespeares verk togs från Gemensamma legender och historier och var inte utanför räckvidden för en vanlig man.

Många kända forskare, aktörer och litteraturkritiker har anslutit sig till Oxfordian orsaka sedan starten på 1920-talet. Under 1990-talet populära brittiska aktörer Derek Jacobi och Mark Rylance överens om att det fanns rimliga tvivel att föreslå Shakespeare inte var den verkliga upphovsmannen till de pjäser som tillskrivs honom. Walt Whitman, Sigmund Freud och Mark Twain alla uttryckt tvivel om Shakespeares författarskap, även om ingen av dem slutgiltigt namn De Vere som troliga verkliga dramatiker.

förespråkare Oxfordian författarskap har en bitter relation med Stratfordian forskare. Nästan varje argument för De Vere motsägs punkt för punkt genom att motsätta experter, och vice vera. Troligtvis kommer frågan om upphovsmannarätt aldrig slutgiltigt lösa, men kampen fortsätter att rasa som intresset fortsätter i Englands mest kända dramatiker.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.