Vad är en OMKASTNING AV BOKSTÄVER?

Uppkallad efter den brittiska akademiker pastor William Archibald Spooner är OMKASTNING AV BOKSTÄVER en oavsiktlig överföring av ljudet av två ord-vanligtvis de första ljuden-speciellt en sådan överföring som visar sig ge en intressant och rolig träff. Den OMKASTNING AV BOKSTÄVER skiljer sig från en felsägning, vilket är en mer allmän term som syftar på alla instanser av misspeaking-inte bara inblandning av två ord på en gång eller antydas roande resultat. tydligen många av de exempel på OMKASTNING AV BOKSTÄVER tillskrivs kyrkoherde Spooner är falska, till exempel: Det är kisstomary att svära bruden. Men Columbia World of Quotations (1996) attribut följande två Spoonerisms till honom: Herren är en knuffande leopard. innebörd: Herren är en kärleksfull herde.

Sir, du har smakat två hela maskar, du har fräste alla mina mysterium föreläsningar och fångats utkämpar en lögnare i quad, du kommer att lämna i nästa stad avloppet. betydelse: Sir, du har slösat bort två hela villkor, du har missat hela min historia föreläsningar och fångats tända en eld i quad, du kommer att lämna vid nästa ner tåget. Det finns också fall av litterära OMKASTNING AV BOKSTÄVER, som vi kan kalla OMKASTNING AV BOKSTÄVER som utformas målmedvetet för att roa. I detta fall är effekten av omkoppling av ljud planerat. Den litterära OMKASTNING AV BOKSTÄVER används av stand-up-komiker, i komiska sketcher, samt i TV och skript filmen.

OMKASTNING AV BOKSTÄVER är en form av metates , bytet i storleksordningen ljud i uttal. Emellertid är OMKASTNING AV BOKSTÄVER vanligtvis används för att hänvisa till införlivandet sker spontant och oförutsägbart, i. e. skulle talaren betrakta dem misstag. Metates, men dess användning är bredare, används också för att specifikt hänvisa till att konsekvent byta i storleksordningen ljud i uttalet av ett enda ord, och vissa av dem är dialektiskt kopplade. Uttal som:
  • JOO luh ree för smycken (i stället för JOO Uhl ree )
  • NOO kyuh Luhr för nukleära (i stället för N (J) OO Klee Uhr )
  • REE luh tuhr för fastighetsmäklare (i stället för REE Uhl tuhr )

är exempel på detta viss typ av metates.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.