Vad är en Leprechaun?

en tomte ( lep 'rah Kahn ) är en mytisk irländsk Elf eller faerie som ockuperar ett rike som ligger någonstans mellan det fysiska och andliga världen. Det finns inga kvinnliga pysslingar noteras i folktron, tiggeri en självklar fråga. Då igen, följ Faeries inte samma regler som mänskligheten. The Leprechaun sägs att älska sin pipa, sin drink och hans ensamhet, men ibland kan han bli social, och när detta händer han älskar att dansa och delta i upptåg. En tomte är en liten man mindre än 24 inches (610 mm) i höjd med tjocka, strävt rött hår som oftast är dold under en trekantig hatt. Han har spetsiga öron, stora yviga polisonger eller en hel lockigt skägg, glittrande gröna ögon och ljus hy med rosiga kinder och näsa. Hans kläder är mestadels gröna men kan inbegripa ett förkläde läder arbete. Alla pysslingar bära glansig svart läder skor med silver spännen, eftersom de är utmärkta skomakare, ett rykte och handel där de är mycket stolta. Det sägs att de gör skor för många sprites i faerie världen. Genom legender kring tomte, framträder bilden av en elak, klipsk och kvicktänkt liten älva. Det sägs att när danskarna plundrade Irland, lämnade de sitt guld med pysslingar att bevaka. Därför, om du fångar en tomte han kan leda dig till hans stash av guld gömd under en regnbåge. Men först ska han kommer att försöka muta dig. The Leprechaun bär två läder påsar: en har ett silver mynt, och den andra ett guld ett. Den silvermynt magiskt återvänder till sin påse varje gång den används. Men kommer han erbjuda guld mynt som blir till aska eller försvinna helt när han är säkert borta. En fångas pyssling kan även erbjuda sina tillfångatagare beviljande av tre önskningar, men bra knep gör önskemål så användbar som guldmynt.

pysslingar tror männen i vår värld att vara alltför girig och oförsiktig, och kommer att undgå lagen. Om ett hörn, hålla en tomte blick kommer att hålla honom från att försvinna. Men tänk på att han kommer att använda alla knep för att få dig att titta bort, och när du ser tillbaka, kommer han att vara borta. En nära kusin till tomte är clurichaun, sägs vara en surlier version av The Leprechaun. Clurichauns är slitage fonder fortfarande av dryck och ofta röda och vita för att skilja sig från pysslingar.

Ordet tomte verkar vara tagna från två källor, enligt historikerna. The Irish Gaelic luprachan , eller "halv-kropp", med hänvisning till deras partiella ockupation av den fysiska världen, och leath bhrogan , som betyder "skomakare. "

Förutom att sy, är pysslingar knuten till idén om lycka, Shamrocks, och fyra klöver blad. Deras giriga rikedom, lycka och upptåg göra pysslingar en varaktig irländsk legend känt över hela världen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.