Vad är en Länka verb?

Har du känt dig ledsen, varit upprymd, eller varit en god vän nyligen? Om så är fallet, en mening som beskriver du hänvisar till din tillståndet av att vara, eller direkt ansluta dig till det du var. En sådan mening innefattar vad som kallas en copular verb eller länka verb . Då frågan om en mening är direkt kopplad till dess syfte, verb som används för att bilda detta sammanhang är en länkadress verb. Den vanligaste mellan verb kommer i form av verbet att vara . Meningen Fred är en bra pappa länkar Fred, ämnet, med det direkta objektet i meningen, bra pappa . Verbet är ger den viktigaste länken. Verb som att verka och ska visas är andra vanliga länkar verb.

Även en länkadress verb kan oftast komma i form av ovannämnda verbformer Det finns en mängd olika verb som kan vara antingen handlingsverb eller länka verb, beroende på i vilket sammanhang de används. Den avgörande skillnaden för att avgöra om man har att göra med en länkadress verb eller en åtgärd verb är om man kan ersätta en form av att vara eller ibland att verka för verbet du använder.

Tänk dessa exempel att koppla verb:
  Hon såg förfärlig i morse.
  Han kände sig glad över att få ett nytt jobb.
  Citron maräng paj smakar gott.
  Den parfym luktade himmelskt.

Alla dessa verb ovan (att titta, känna, smaka, lukta) kan användas i aktion sammanhang, vilket innebär att var och en kan tjäna dubbel plikt som både action och länka verb. Här är samma verb som används som åtgärd verb:
  Han tittade igenom boken och beslutade att inte köpa den.
  Hon kände att trycka på kattens tungan på baksidan av handen.
  Kocken smakar all mat innan den lämnar köket.
  Han luktade en fruktansvärd lukt som kommer från baksidan av rummet.
Dessa exempel kan visa hur svårt det kan vara att ibland avgöra om ett verb i fråga är en åtgärd eller länka verb. Det finns ett enkelt test som kan göras för att kontrollera, som nämnts ovan. Kontrollera om en form av verben som verkar eller kommer att kommer att ersätta. De fyra första exemplen, kan du ersätta enkelt så verb i varje mening: Hon verkade fruktansvärt, han var överlycklig, citronpaj är läcker, parfym är himmelsk. I den andra gruppen, kommer andra länka verbformer fungerar inte. I stället ersätta med andra ord koppla gör meningar löjligt:
  Han är en bok.
  Hon är kattens tunga.
  Chef är all mat.
  Han är en fruktansvärd lukt.

Kom ihåg att direkt samband mellan subjekt och objekt, och konkret samband är nästan alltid tyst när en länkadress verb i någon form används.


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.