Vad är en Catbird Seat?

Catbird Seat är en novell av James Thurber. Den beskriver de ansträngningar som en kontorist, Martin, att bli av med en vidrig kvinnlig anställd vid namn Mrs Ulgine Barrows. Hon är ständigt "omorganisera" Mr Martin kontor, och Martin vet att han är griffeltavla nästa för att omorganiseras och möjligen sparken. Herr Martin är ganska feminin, och ganska petig. Han har ett rykte om att undvika rök och dricka, så hans personlighet omgående sammanstötningar med fru Barrows, som har en "braying" skratt och är benägen att använda uttryck som "sitter i Catbird sätet. "Som Thurber förklarar dessa uttryck tas från den mycket populära, real baseball programföretag Red Barber. Barberaren var en infödda Mississippian som använde ett antal metaforer för att beskriva läget för spelarna i en match. "Att sitta i Catbird säte," "Tearin" upp ärter lapp "och" skrapa ner på pickle fat "fanns bland några av hans klassiska uttryck. Ett intressant faktum föreligger beträffande Barber mest kända Uttrycket "att sitta i Catbird sätet. " Detta innebär ett avundsvärt läge, och särskilt smet på plattan med tre bollar och inga strejker. Enligt Barber dotter, som han aldrig uttrycket förrän Thurber skrev sin novell. Efter att ha läst Catbird Seat , som används Barber uttrycket ofta och med stor stolthet. Ett omnämnande av Thurber var en gest av hög respekt.

För Martin är orsaken Mrs Barrows "ofta bellowings av Barber's idiomatiska uttryck nog att vilja" gnugga henne. "Medan Martin först för avsikt att döda fru Barrows, finner han snart ett sätt att vända sin egen användning av idiom mot henne och triumf. Han besöker henne i hennes hem, och medan de delar dricker och röker, gör han utnyttjat några av Barber's uttryck slutligen hävdade glatt att han planerar att döda deras gemensamma chef.

På grund av hans rykte för exemplariska beteende, innan hans djärva uttalanden fru Barrows, och tack vare fru Barrows "frekvent användning av Barber's uttryck, hennes anklagelser om Martin planer på att mörda chefen är vara galen. Hennes beskrivning av både Martin beteende och hans språk är helt bortkopplade från blida MrMartin känd på kontoret. Mrs Barrows är bogseras bort till en asyl, och Martin befinner sig i den Catbird plats i slutet av berättelsen, har alla fördelar och en känsla av tillfredsställelse att hans position är nu slutgiltigt. Som en novell, Catbird Seat är utan tvekan ett av Thurber roligaste. Liksom mycket av Thurber arbete, drar den från verkliga händelser, liksom omnämnandet av Barber, och oftare anställa kvinnor i högre positioner myndighet, för att skapa en mycket fantastisk och komisk slut. Mrs Barrows är helt klart en karikatyr av den "moderna" kvinna, som kontrasterar med blida Martin.

Den världsvan och odlade Thurber använder också historien att ta en snabb potshot på den relativa bristen på utbildning som leder till idiomatiska uttryck. Det är således ganska ironiskt att Thurber ofta mest förknippas med en. Catbird Seat , sannolikt även Thurber egna innovativa formspråk för sin novell, är ofta en av hans mest lätt igenkännbara verk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.