Vad är en Belles-Lettre?

En belles-lettre är något som passar in i den kategorin av litteratur som kallas skönlitteratur, från franska för "fina bokstäver. " De typer av litteratur som passar in i denna kategori är lite oklar, och innebörden av " skönlitteratur "har ändrats under åren. Någon som skriver litteratur som hör till denna kategori kan kallas en belletrist.

Ursprungligen detta ord används för att hänvisa till litteratur med fokus på estetik, snarare än innehåll. En belles-lettre var något elegant, vackert och stilfullt skrivna, med funktioner som nyskapande ord bruk, klara bilder, och allmän skönhet. Dikter, romaner, essäer och andra former av skriftlig kunde alla hör till denna kategori. Reading sådant arbete är tänkt att vara en estetisk njutning, med människor som njuter av skönheten i arbetet för dess egen skull. I vissa fall är en belles-lettre också bokstavligen vacker. Historiskt sett har den typografi till sådana arbeten skedde med särskild omsorg för att göra arbetet fysiskt tilltalande och vackert att läsa. Typografiska trick kan användas för att lägga till en luft av lek eller fantasier till pjäsen, och estetik pjäsen som helhet ansågs noga. Fysisk skönhet värderades tillsammans med estetik att skriva, med andra ord. En gång uttrycket "belles-lettre" kom att användas i förhållande till något slags ljus litteratur som är kort på sak och designade för att underhålla eller HÄNRYCKA. Längs vägen, köpte det någon nedsättande klang i vissa kretsar, med folk ogillade skönlitteratur som under deras intresse. College och program universitet som inriktades på att studera och producera sådana arbeten, till exempel, skulle kunna anklagas för att späda syftet med det skrivna ordet. Likaså författare som fokuserar på denna typ av skrift får förlöjligade av kritiker.

skönlitteratur säkert har sin plats. Den estetiska njutningen av litteratur är något som folk har uppskattat i århundraden, och samtidigt mer torr arbetar fokuserat på informativt innehåll är också värdefulla, ibland är det skönt att kunna njuta av att helt enkelt eftersom det är ett glädjande konstverk. Som något som en målning inte behöver tjäna ett praktiskt eller informativt syfte, en belles-lettre kan vara ett sätt att förenkla och berika sinnet i en estetisk bemärkelse. Människor kan också njuta av bearbetning av sådana verk, som krav på författaren är mycket annorlunda än de människor som arbetar med information, kritisk och materiella bitar. Förmågan att skriva elegant och väl kan faktiskt vara mycket värdefullt för människor som vill förmedla information och presentera argument.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.