Vad är Psychobabble?

Psychobabble är användningen av psykologiska ord, särskilt populära slagord, av människor som egentligen inte använder orden i sitt rätta sammanhang, och /eller som inte har lämplig utbildning och meriter för att korrekt använda termerna. Uppgången i Psychobabble kan anslutas till det tidigaste diagnostiktermer i psykiatri och psykologi som togs tillfånga av lekmän och sedan missbrukas. Självhjälpsböcker, men de kan vara användbara, har också gjort sin del i bidrag till Psychobabble då sann diagnostiktermer ofta tas ifrån dem och använda fritt utan några legitima diagnos eller bekräftelse från en professionell i psykologi.

Termen dysfunktionella , till exempel, har nästan förlorat betydelse och blivit en av Psychobabble starka slagord. "Jag kommer från en dysfunktionell familj, kunde" tolkas på många olika sätt, utan att specifikt definiera dysfunktion. Uttalandet kan vara korrekt om missbruk eller sann psykisk sjukdom fanns i familjen, men begreppet dysfunktionell ofta missbrukas för att varje familj där det händer ibland fick grov.

Termen också väcker frågan om vad som definierar en "funktionell" miljö, men kan vara så vaga att det helt enkelt betyder vissa delar av familjen var problematiska. En dysfunktionell familj kan vara allt från en miljö där en mor eller far ibland skrek till en miljö där en av föräldrarna hade schizofreni eller allvarlig och obehandlad alkoholism. Termen är Psychobabble eftersom det har varit jargonized och förlorat sin ursprungliga innebörd och är nu öppen för tolkning. Det är överutnyttjas och missbrukas. Andra begrepp som svänger med i den här frågan innehålla ord som codependent, depression, inre barn, och egenmakt. I vissa fall, folk använder termen Psychobabble nedsättande, antingen hyllar negativa åsikter om människor som använder sådana villkor utan verklig förståelse av deras definitioner, eller att tala negativt om den psykiska hälsan yrket. När nya villkor kommer från psykisk hälso-och sjukvårdspersonal att försöka att beskriva psykiska sjukdomar eller destruktiva stater som får folk bara avfärda dessa som Psychobabble: "Det är bara psykologer, som utgör villkor. " Även om många av dessa begrepp verkligen beskriva tillstånd för att vara exakt , ovilja att acceptera ett bredare saker som möjligen psykisk sjukdom kan leda till fördomar mot hela området psykiatri och psykologi.

Folk undrar om blyghet är verkligen social fobi, och om barnet blues verkligen post-partum depression. De kan ta en av två riktningar och antingen diagnostisera sig själva, eller avfärda dessa diagnoser som gjorts upp. Båda taktik är problematiska. Avslå en nyupptäckta sjukdom som Psychobabble kanske inte hänsyn till fall där sådan sjukdom verkligen och verkligen existerar. Self-diagnos kan leda till alltför stort beroende av kemiska lösningar när de inte verkligen behövs. En person som är blyg och fordringar social fobi kan få medicin som de inte behöver, och en person som avfärdar post-partum depression och faktiskt lider av det kan vara i riskzonen.

Slutligen kan sådana babblande beskrivs också de som använder mycket jargonized psykologiska termer utan att egentligen definiera deras innebörd eller sammanhang. Detta kan vara fallet med vissa motiverande talare och författare självhjälp eller New Age-böcker. Eftersom uttrycken verkar på något sätt kraftfull och vetenskapligt kan de ge trovärdighet åt idéer som inte är grundligt bevisat eller som gör att författaren eller talaren verkar mer intelligent eller rationellt. Det bör noteras att många böcker av denna typ är skrivna med de bästa avsikter och inte innehåller pseudovetenskapliga termer, jargong och slagord.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.