Vad är Perseveration?

En term som ofta används inom psykologi, perseveration beskriver okontrollerbara upprepning av ett ord, fras eller gest till följd av en organisk psykisk sjukdom såsom Prader-Willis syndrom, eller traumatisk hjärnskada (TBI) hos vuxna. Även när en stimulans i miljön har tagits bort eller stoppats, kan individen fortsätta att visa åtgärder perseveration. Ordet perseveration är relaterade till ordet "uthållighet" som är den handling eller instans av upprepning.

oförmåga upphöra en viss åtgärd kan variera i typ. I något av fallen går den enskilde eller fortsätter en tankegång som är fokuserade, i en mening med tunnelseende. Denna inriktning kunde vara allt från en enkel idé till ett komplext problem. Även om det ursprungliga problemet lösa strategi är inte det fungerar, kan personen inte kunna byta plan att tänka, vilket tyder på ett handikapp i abstrakta resonemang. Detta villkor är mätbar med Wisconsin Card Sorting Test.

Neurologer har funnit att personer som visar perseveration ofta lider av utvecklingsmässiga avvikelser eller skador på hjärnans frontallob. Omfattningen av perseveration varierar från organiska sjukdom till hjärnskador och narkotikamissbruk. Några av dessa neurologiska sjukdomar inkluderar, men begränsas inte till demens, tvångssyndrom, Tourettes syndrom, och katatoni. Medan ordet perseveration har integrerats i den gängse bruk, är ordet i sig skiljer sig från liknande projekt som en besatthet eller tvång. En person med perseveration kan faktiskt njuta av återkommande verksamhet som han eller hon delta i. Begreppet besatthet eller tvång används vid sådan verksamhet blir både oönskade åtgärder och ostoppbar.

Beroende på storleken på perseveration, kan korrigerande åtgärder vidtas för att förhindra att tillståndet förvärras. Behandlingar allt från beteendemässiga och kognitiva strategier för medicinering. Barndomen när perseveration främst berör lärare och kamrater, experter menar med den teknik som i avledning och beteendevetenskapliga ledningen att justera frågan. Ledningsmetoder omfatta byter ämne i en konversation, fastställa tidsfrister, bekräftar svaret, eller helt enkelt säga "jag vet inte" för att sätta stopp för ständiga förhör. Experter föreslår också att lärare och föräldrar lära barnen rätt, acceptabelt socialt utbyte mönster, i syfte att fastställa en standard för framtida referens.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.