Vad är Onomatopoesi?

Onomatopoesi har flera betydelser. En betydelse är att skapa eller använda ord som låter som de objekt eller åtgärder som namn eller hänvisa till. Som sådan är Onomatopoesi en retorisk device : ett språk teknik eller anordning som används för att skapa en effekt i eller för läsaren. Onomatopoesi skiljer sig från kakofoni , avsiktlig användning av starka ljud för effekt, liksom från välljud , användning av harmoniska ljud, även för effekt, även Onomatopoesi kan, beroende på objektet eller åtgärd som imiteras, passar in i någon av dessa kategorier.

Även Onomatopoesi i denna bemärkelse omfattar ett brett spektrum av ljud, verkar mycket Onomatopoesi att falla in i ett fåtal kategorier, med den mest, med långt, att associeras med ljud från djuren. Här är några LJUDHÄRMANDE ord, grupperade efter kategori.

Mekaniska Onomatopoesi. Machine ljud tycks göra upp en hel del av den gemensamma Onomatopoesi. Exempel: surr , beep , surr , klick , Clack , Klonk , slammer , häktet . Meddelande den grupp av ord som börjar med cl .

Fast Motion Onomatopoesi. Ord som förmedlar ljudet av hastigheten tycks ofta börjar med bokstaven s eller z . Boing , varoom / Vroom , SVISCH , swish , susa , ZAP , zing , zip , och zoom är exempel.

Musical Onomatopoesi. En del musikaliska Onomatopoesi är förknippade med specifika musikinstrument- Twang för en banjo eller gitarr, till exempel, eller oompah för en tuba eller Plunk för ett tangentbord. Andra imitera ett metalliskt ljud, och dessa ofta slutar i ng : ting , ding , ring , ping , klang , Bong , brrrring , jingle , och jangle . Sedan finns det några som uppenbarligen framkalla blåsinstrument, som skrälla , tuta , och toot , och en annan grupp som verkar dunkande, som rap , peka , boom , skallra , och Plunk . En person som gör musik utan instrument kan hum eller klappa eller snap .

mat och ätande Onomatopoesi. i matlagning, får mat spraka eller sizzle och olja kan splatter . När vi pour något att dricka, kan det gå splash , Kerplunk , eller forsa , men förhoppningsvis kommer det inte droppar , och när vi öppnar en läsk, kommer det förmodligen fizz . När det är dags att äta, vi kommer att mumsa , tugga , sluka , och crunch .

Fighting Onomatopoesi. De åtgärder ord som förekommer i serietidningar under striderna scener är LJUDHÄRMANDE: Pow , bif , bam , Whomp , duns , smash , zowie , bang och wham är några av dem.

Animal Onomatopoesi. Det låter som djur gör är komplicerat även på engelska, men det är viktigt att vara medveten om att-i motsats till vad en kan förvänta sig-i olika delar av världen, de ord som används för djur-ljud är helt olika. Får inte allmänt gå baa , inte heller ankor kvacksalvare överallt i världen. Här är några vanliga engelska renderingar:

cat mew /mjau ko moo /low
häst gnägga /gnägga hund bark /woof /bow-wow
gris oink lejon ryta
bird Tweet höna skrocka
chick Peep tupp cock-a-doodle-doo/crow

Onomatopoesi används också för att hänvisa till efterliknande resonanser av andra slag. I denna mening med hjälp av ett litet ord som wee innebär små, eller en lång eller stora ord som makroskopiska att innebära stora, är ett exempel på LJUDHÄRMANDE användning. Ett annat exempel är formen. Skapa en dikt om, säg, ett träd, i form av träd är ett annat exempel på Onomatopoesi i denna mening.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.