Vad är Occam’s Razor?

Ockhams rakkniv eller lagen om snålhet är ett begrepp som omfamnas av vissa personer inom naturvetenskap, filosofi och det bredare humaniora. Enkelt uttryckt Occams rakkniv att den enklaste teorin är ofta det bästa, vilket tyder på att naturen använder det enklaste sättet att upphöra. Ockhams rakkniv används ofta för att minska antalet konkurrerande teorier som diskuteras, men det är viktigt att komma ihåg att det faktiskt inte utesluter en teori som ni behöver empiriska bevis för att bevisa eller motbevisa något. Den som säger "när du hör hoofbeats, tror hästar, inte zebror," är ett klassiskt exempel på Occams rakkniv, och det visar också svagheten i denna teori, eftersom det naturligtvis om man är i Afrika eller på en zebra bevara, motsatsen till detta påstående skulle vara sant. I detta fall ytterligare empirisk information om platsen för hoofbeats och helst observation av allt är att skapa ljudet är nödvändig innan förekomsten av zebror kan motbevisas.

Denna teori är ganska gamla, och det var ofta används i medeltida filosofi. Den är uppkallad efter Wilhelm av Ockham, som tycktes använda begreppet en hel del, även om han definitivt inte uppfunnit den. Ockham inte heller använda teorin utan kritik, flera av hans samtida påpekade att en minskning av de enklaste svaret var inte alltid den bästa lösningen. Moderna forskare har också föreslagit att naturen tycks avskyr enkelhet, ibland kommer med oerhört komplexa sätt att utföra enkla saker som befruktning av en blomma.

Många använder Occams rakkniv att eliminera en konkurrerande teori om de ges ett val mellan en teori som tyder på förekomsten av ytterligare en enhet och en som inte gör det. Målet är att göra så få antaganden som möjligt, och i processen förhoppningsvis komma fram till en fungerande svar på ett problem eller en fråga. Till exempel vid ett tillfälle inom fysiken förlitat sig på en "eter" för att förklara hur ljus rest. Förekomsten av denna eter inte kunde bevisas, och när Einstein föreslog sin relativitetsteori, gjorde han bort med etern helt, positing en tydlig och enkel teori som ansågs vara den bästa teorin eftersom den inte är beroende av förekomsten av en oklar "eter. "

Även om målet att minska antaganden och försöker dra slutsatser på grundval av vad som verkligen vet är verkligen beundransvärt, är det viktigt att komma ihåg att reduktionism är inte alltid den bästa lösningen på ett problem. Ockhams rakkniv är definitivt ett värdefullt instrument i vetenskapen och filosofiska diskurs, men det är inte det enda verktyget, och det är verkligen inte ofelbar. Reduktionistiska argument stöds av Occams rakkniv kan falla isär utan bevisning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.